Boccia v prešovskom MAX-e


03.06.2013 - 03.06.2013


3. Ročník BOCCA duel MAX 2013 dopadol nad očakávania. Každým rokom si táto atraktívna športová hra zdravotne postihnutých získava viac a viac fanúšikov. Svedčila o tom aj tohtoročná účasť súťažiacich a zákazníkov v centre. Ďakujeme občianskym združeniam ZOM Prešov a Barlička, ktorí každoročne prinášajú do centra úžasnú športovú atmosféru  a neopísateľnú bezprostrednú zábavu . Všetkým súťažiacim prajeme veľa úspechov, šťastia a síl do ďalšieho života.
ZOC MAX Prešov

 



MEDIÁLNA SPRÁVA

Prešovský MAX na krátko ovládla boccia...

PREŠOV: Už po tretí krát mali návštevníci Zábavno-obchodného centra MAX Prešov možnosť naživo vidieť športový turnaj v hre boccia. Priateľský zápas sa uskutočnil uplynulý štvrtok, 30. mája 2013 od 13.00 hod., medzi občianskymi združeniami ZOM Prešov a OZ Barlička. Na pozvanie prišlo asi 60 ľudí, najmä mládež s telesným postihnutím, a ďalšie stovky náhodne okoloidúcich vytvárali živú kulisu tomuto podujatiu...

Obidve organizácie sa venujú mnohostrannej podpore ľuďom s ťažkým zdravotným hendikepom a práve tento šport môžu hrať aj ľudia s najťažším postihnutím bez ohľadu na vek. Cieľom akcie bolo zviditeľniť komunitu ľudí s ťažkým telesným postihnutím prostredníctvom propagácie hry, ktorá je aj paralympijským športom.

Hralo sa v dvoch jedenásťčlenných tímoch, vždy dvaja určení hráči proti sebe. Každá dvojica odohrala povinne 2 duely. Keď bol výsledok nerozhodný, rozhodol tretí zápas. Každý hráč dostal 6 kožených lôpt (červené alebo modré) a jeho úlohou bolo umiestniť ich čo najbližšie k jackovi – bielej lopte. Rovnakú úlohu mal aj jeho súper. Každá vlastná lopta bližšia k jackovi, ako bola k nemu najbližšia súperova lopta, predstavovala získaný bod. Hra umožňuje lopty vyrážať, tie svoje aj súperove, či dokonca jacka. Vždy podľa situácie lôpt na hracej ploche a podľa zvolenej stratégie.

Priebeh hry pozorným okom sledoval prísny rozhodca Marián Klimčo. Raz vyhrávali hráči OZ Barlička, inokedy členovia tímu ZOM Prešov. Súťažilo sa 2 hodiny za výrazného povzbudzovania tých svojich a v skvelej atmosfére, ku ktorej nemalou mierou prispel aj moderátor akcie Jozef Sirotňák. V závere prítomných potešili mladí z OZ Barlička skvelým speváckym a tanečným programom.

Zápas skončil víťazstvom tímu ZOM Prešov, no oveľa tesnejšie ako pred rokom. Výsledky boli vyhlásené, diplomy a ceny hráčom rozdané. No nič sa tým nekončí. Podujatie sa určite uskutoční opäť v prešovskom MAX-e aj o rok. Kto však má zájem spoznať hru boccia, alebo sa v nej zdokonaliť, môže využiť podujatia, priestory a vybavenie prešovskej bezbariérovej Galérie Abilympiáda. Sídli na Masarykovej ul. 20 (areál bývalých vojenských kasární Zápotockého). Galériu zriadilo a prevádzkuje občianske združenie ZOM Prešov. Sledujte naše aktivity na webe – www.zompresov.sk.

Podujatie „Boccia Duel MAX 2013" je jednou zo štyroch aktivít projektu „Zoznámte sa s hrou boccia". Tento projekt sa realizuje vďaka podpore Nadačného fondu Skupiny VSE spravovaného Karpatskou nadáciou. – www.karpatskanadacia.sk. Podujatie ďalej podporili ZOC MAX Prešov – www.zocmax.sk, Erilens Slovensko, s.r.o. – www.erilens.sk, Marlow, s.r.o. – www.marlow.sk a Pictus – grafické štúdio – www.pictus.sk.