Rozruch v Prešovskom MAX-e


12.06.2012 - 12.06.2012

Rozruch v Prešovskom MAX-e
16.05.2011 od 13:00 hod.
ZOC MAX Prešov


 

Jeho zámerom bolo upozorniť na športovanie mládeže so zdravotným postihnutím.

Bol to už druhý ročník priateľského turnaja v hre boccia medzi občianskymi združeniami ZOM Prešov a OZ Barlička.

Boccia je hra s loptami, podobná petangu. Väčšie gule sa hádžu k cieľu – malej guľke s názvom jack. Hráči sa usilujú prikotúľať svoju guľu čo najtesnejšie k cieľu, prípadne aj od neho oddialiť súperove lopty. Táto hra je vhodná aj pre ľudí s ťažkým telesným hendikepom, ktorí ju môžu hrať aj proti zdravým hráčom. A tak to bolo aj v tomto turnaji...

Počasie nebolo prívetivé. Padal dážď a bola zima. Účastníci akcie však boli v suchu a teple. Prichýlilo ich zábavno-obchodné centrum MAX Prešov, ktoré je kryté, klimatizované aj bezbariérové. ZOC MAX Prešov bol zároveň hlavným partnerom podujatia, čo sa odrazilo i v jeho názve.

Presne o 13-tej hodine odovzdal DJ, Jozef Sirotňák, mikrofón aj slovo moderátorke akcie Lenke Mihalíkovej. Po úvodných slovách zástupcov oboch tímov a kultúrnom programe v podaní členov OZ Barlička (spevácky zbor a ľudový rozprávač) sa rozbehlo priateľské zápolenie. Obidva tímy postavili do hry po 11 hráčov. Tí hrali proti sebe vo dvojiciach, podľa vopred vyžrebovaného poradia. Víťazom sa stal vždy ten hráč, ktorý získal 3 body. Každá bližšia lopta k jacku oproti najbližšej súperovej lopte sa počítala ako 1 bod. Hlavný rozhodca turnaja, Andrej Andrejovský (pracovník OZ Barlička) skúmavo sledoval a riadil hladký priebeh hry.

Napätie bolo veľké. V minulom roku s veľkou prevahou zvíťazil tím ZOM Prešov, ktorý chcel výsledok zopakovať. Tím OZ Barlička vzal minuloročnú prehru ako výzvu a celý rok poctivo trénoval. Hráči urputne bojovali o každý duel, o každý bod. Rozhodca musel viackrát pred rozhodnutím o výsledku vzdialenosti lôpt opätovne premeriavať aj radiť sa. Výsledok bol zaujímavý. Turnaj skončil pred 15-tou hodinou pomerom bodov po 11-tich odohraných dueloch 7:4 v prospech tímu ZOM Prešov. I keď opäť vyhrali, výsledok bol tesnejší ako v 1. ročníku. O rok už môže byť všetko inak...

Podujatie Boccia Duel MAX sa stáva tradičnou akciou, ktorá plní svoje poslanie. Propaguje, zabáva, pozdvihuje, posilňuje a upozorňuje zároveň. Práve preto v ňom budú jeho organizátori pokračovať aj v budúcnosti. Má to zmysel.

Obidve zúčastnené organizácie, OZ Barlička aj ZOM Prešov, sa dlhodobo venujú podpore kvality života ľudí so zdravotným postihnutím, najmä mládeže s telesným hendikepom. Viac informácií o podujatí, ako aj o iných aktivitách organizátorov nájdete na ich weboch: www.barlicka.com a www.zompresov.sk.

PARTNERI PODUJATIA:

ZOC MAX Prešov, 3b, Stannah, LetMo SK, INOVATION Slovakia, Tavex, AIESEC, MARLOW Design

ďakujeme...

Redakciu informoval: Rastislav Sabatula

Foto: ZOM PREŠOV, OZ BARLIČKA