Opálové zrnko 2012 pre ZOC MAX Prešov!


17.07.2013 - 17.07.2013































V priestoroch PKO sa 28.11. podvečer uskutočnilo slávnostné udeľovanie ceny Opálové zrnko mesta Prešov, ktoré je ocenením významných podnikateľských subjektov, udeľované za rozvoj a prezentáciu mesta Prešov. Návrhy na Cenu OPÁLOVÉ ZRNKO mesta Prešov tak mohli výberovej komisii predkladať občania alebo akékoľvek iné inštitúcie v priebehu celého mesiaca november. Túto cenu mohol získať subjekt z oblasti podnikania, ktorého pôsobenie má vplyv na rozvoj mesta so sídlom na území mesta Prešov.

 

Opálové zrnko 2012„Dnes sa snúbi jedinečnosť, neobyčajnosť, úspech a triumf, história, súčasnosť i budúcnosť, dnešok sa totiž nesie v znamení opálu, v znamení jediného drahokamu Európy, výnimočného, vzácneho, originálneho. Práve zrnko tohto nerastu si Mesto Prešov zvolilo za symbol ocenenia tých ľudí, ktorí sú vzorom nielen svojou každodennou prácou, ich živobytím, ale aj víziami či splnenými snami, pretože naplnením života je, keď sa naše sny premenia na skutočnosť, " prihováral sa oceneným primátor Pavel Hagyari, ktorý im zároveň vyjadril vďaku a úctu.

„Teší ma, že sa táto tradícia pevne zakotvila, stala sa našim prešovským úzusom a po zástupe významných umelcov či športovcov, ktorým sú každoročne udeľované prestížne ceny, sa do pozornosti dostávajú aj výrazné osobnosti, ktoré reálne, bez sprievodu fanfár či grandióznych procesov prispievajú k neustálemu zvyšovaniu kvality života v našom meste a posúvajú ho do vyšších rozmerov. Sú to ľudia, ktorí veľkú knihu života Prešova nielen čítajú, ale v nej aj reálne píšu, stávajú sa jej pevnou súčasťou, sú jej spoluautormi, pretože ako hovorí klasik - každý, kto sa dostal tam, kde je, musel raz začať tam, kde bol, " dodal vo svojom príhovore primátor.

V jednotlivých kategóriách cien OPÁLOVÉ ZRNKO mesta Prešov boli ocenení:

1. Výroba:

PBT PRINT, s.r.o. – spoločnosť so sídlom v Prešove - Solivar bola založená jej zakladateľom Ing. Petrom BOBÁKOM, ktorý si cenu osobne prevzal. Cieľom PBT PRINT s.r.o. je poskytovanie služieb a kooperácia v oblasti zušľachťovania textilného materiálu, ako aj realizácia rôznych aplikácii a aplikačných technológii na textil a iné materiály /papier, PVC, drevo a pod. /

Firma ako prvá na Slovensku aplikovala už v roku 1994, sublimačnú tlač na športový textil, čím sa zaslúžila o doslova revolučný obrat pri výrobe športových dresov. Touto technológiou, v súčinnosti s firmou Atak, „ovládla" v rokoch 1994 - 2000 slovenský a český športový trh, najmä však trh s oblečením pre tímové športy futbal a hokej. Zavedená technológia a jej úroveň umožňuje zamestnávať ľudí s pracovným obmedzením a tak má firma vytvorené aj chránené pracovisko. V súčasnosti firma zamestnáva 10 pracovníkov. V budúcnosti chce spoločnosť úroveň a rozsah svojich služieb rozvinúť aj na kooperácie, dodávky služieb a vlastných produktov, nielen na území Slovenska, ale aj v rámci EÚ. Pre zintenzívnenie obchodnej a marketingovej činnosti je cieľom doplniť personálne obsadenie s dobrou odbornou, organizačnou a jazykovou vybavenosťou. Dlhodobá úspešná existencia firmy, jej skúsenosti a odborná úroveň , je jedným z hlavných predpokladov, že obstojí aj v náročnej konkurencii budúceho obdobia.

2. Služby v cestovnom ruchu:

INTERPROFIS VM, s.r.o. - spoločnosť vznikla v roku 2009 za účelom podnikania v oblasti gastronómie. V centre Prešova prevádzkuje 2 reštaurácie v centre mesta Prešov - Reštauráciu a kaviareň VIA MAGNA a METROPOLIS – bistro, reštaurácia a vináreň. Cenu prevzala Eva Humeníková, konateľka spoločnosti.

Nakoľko oblasť gastronómie je veľmi „citlivý a živý organizmus" a je to predovšetkým práca s ľuďmi v každom smere, preto sa k spoločnosti neodmysliteľne viaže heslo „koľko ľudí, toľko chutí". Cieľom je stále ponúkať originálne a nove chute, udržiavať gastronomické tradície a stále sa v tejto oblasti zlepšovať, venovať sa tejto oblasti celou dušou a srdcom. K neustálemu zvyšovaniu kvality služieb prispieva vysokou flexibilitou, pravidelnými zmenami ponúkaných jedál a nápojov v duchu nových trendov a ročných období, organizáciou rôznych domácich i medzinárodných gastronomických podujatí. Všetky aktivity v tejto oblasti sa snažia zladiť tak, aby vytvorili harmonický priestor pre zákazníka, ktorý tu využíva svoj čas na prácu, zábavu, alebo oddych a takto prispieť k rozvoju kultúry a cestovného ruchu v meste Prešov.

3. Ostatné služby:

KAVIARNIČKA - jedným z dôvodov nominácie Martina Matejku, ktorú si cenu prevzal za kaviarenskú prevádzku Kaviarnička je, že sa mu po vyše dvoch rokoch snaženia podarilo otvoriť vytúženú „Kaviarničku", ktorá sa nachádza v Monobloku FNsP J. A Reimana v Prešove. Výnimočnosť a rýdzosť mu dodáva, že je prvou kaviarničkou na Slovensku, ktorej personál obsluhuje na invalidných vozíkoch, spája všetkých, ktorí sú hospitalizovaní v nemocnici a majú zdravotné problémy, ktoré sa pri dúšku kávy, či čaju môžu doslova „rozplynúť", alebo aspoň zmenšiť pri láskavom pohľade a servilnosti obsluhujúcich.

Prínosom je ukážka toho, že pracovať v zamestnaniach pre telesne zdravých ľudí môžu aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Príslušnosť k mestu Prešov je na každom kroku evidentná – či už interiérom - v Kaviarničke je umiestnená 6m dlhá panoráma mesta Prešov, pod ktorou sa nachádza 10 obrazov, ktoré slúžia na prezentáciu a tvorbu hendikepovaných umelcov, ktorí ešte nie sú verejne známi. Na opačnej strane miestnosti je znázornená prešovská veža. Táto Kaviarnička má široký záber na celú našu spoločnosť v Prešove a pre ľudí s podobným osudom. V tejto kaviarničke dostali možnosť zamestnať sa traja ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a jeden pracovný asistent. Kaviareň tento rok oslávila svoje prvé výročie od jej založenia v roku 2011.

4. Hlavná cena primátora mesta Prešov:

ZÁBAVNO-OBCHODNÉ CENTRUM MAX - najväčšie centrum zo siete MAX na Slovensku za svoje 5 ročné pôsobenie ponúklo vyše 20 mil. zákazníkom širokú paletu obchodných a relaxačných služieb a bohaté športovo-kultúrne vyžitie. Krédo centra „Maximálne uspokojenie a pohodlie na jednom mieste pre všetky vekové kategórie"– úspešne obhajuje od začiatku fungovania svojim manažovaním Mgr. Daniela Štieberová – riaditeľka centra, ktorá cenu dnes prevzala.

Centrum doposiaľ zorganizovalo vyše 250 akcií kultúrno-spoločenského, športového a charitatívneho charakteru, na ktorých vystúpilo vyše 150 umelcov zo slovenského a českého umeleckého prostredia a viac ako 280 umeleckých skupín, súborov, klubov, divadiel a záujmových združení . Obľúbenými sa stali akcie z príležitosti sviatkov, nedeľné popoludnia pre rodiny s deťmi, festivalové prehliadky, autogramiády tvorcov slovenskej a českej kinematografie, výstavy výtvarných prác miestnych a slovenských umelcov priestoroch Maxgalérie, športové programy, otvorené kurzy anglického jazyka pre zákazníkov, turnusy letného Maxtábora pre deti, módne showprogramy, kastingy a pod. Všetky tieto aktivity zábavného a výchovno-vzdelávacieho charakteru prilákali návštevníkov nie len z Prešova, ale i z mnohých kútov Slovenska a zahraničia. ZOC MAX ako ekologicky orientované centrum participuje a podporuje viaceré ekologické projekty a zbierky, organizuje výstavy v spolupráci so známymi Slovenskými environmentálnymi, ekologickými , astronomickými organizáciami. Každoročne prispieva odberom Valentínskej krvi do krvnej banky Národnej transfúznej stanice na Slovensku, podporuje charitatívnymi zbierkami v pasážach zdravotnícke organizácie, združenia telesne postihnutých občanov Slovenska a zvieracie útulky. Svojou aktívnou mediálnou účasťou participuje na rôznych externých kultúrno-spoločenských a športových projektoch na Slovensku, koncertoch a divadelných predstaveniach zahraničných a slovenských umelcov.

Oceneným srdečne blahoželáme!

ZDROJ (www.presov.sk)