Náš blog

Ľahká letná večera - recepty

Pridal v kategórii Fitness a zdravie , pridané 13.08.2017

Leto v nás akosi podvedome vyvoláva túžbu vyzerať lepšie, viac sa starať o seba, o postavu a častejšie siahame po sezónnom ovocí a zelenine. Ťažké a mastné jedlá nie sú tým pravým orechovým k horúcim teplotám. Čo si však pripraviť, aby sme nestrávili v kuchyni veľa času a zároveň dali svojmu telu potrebné vitamíny? Pripravili sme pre Vás zopár rýchlych receptov, ktorými určite zabodujete aj na nejednej letnej grilovačke :)

Cuketové Lasagne

Ingrediencie:

tvrdý syr
cuketa
rajčiny
soľ a čierne korenie
bazalka
olivový olej  

Postup: 
Cuketu očistíme a nakrájame pozdĺžne na tenké plátky.  Plátky trocha osolíme a okoreníme a potom zľahka opražíme na olivovom oleji. Na tanier položíme opražený plátok, naň položíme nastrúhaný tvrdý syr, na kolieska nakrájané rajčiny a lístky čerstvej bazalky. Pridáme ďalší plátok osmaženej cukety a opäť navrstvíme syr, rajčiny a bazalku. Navrch položíme opäť plátok cukety.
Celé zľahka pokvapkáme balzamikovým octom alebo omáčkou.
Tip: skvelo chutí aj s mozarellou alebo gréckym syrom typu fetta.

Čučoriedkové lievance

(pre milovníkov sladkého)

Ingrediencie (na 4 porcie)

1 vajíčko
1 bal. vanilínového cukru
1 biely jogurt
20 polievkových lyžíc polohrubej múky
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
1 hrnček oleja
300 g čerstvých čučoriedok

Postup
Vajíčko s cukrom rozšľaháme, pridáme jogurt a všetko dobre premiešame. Potom primiešame preosiatu múku zmiešanú so sódou. Cesto vymiešame dohladka a necháme asi 20 minút oddychovať v chladničke.
Oddýchnuté cesto vylejeme do panvice na lievance a opečieme z obidvoch strán.
Jednotlivé lievance potrite džemom a jogurtom a ozdobte čučoriedkami.
Tip: lievance môžete tiež navrstviť na seba a poliať jogurtom či obľúbeným topingom.

Šalát s prosciuttom a melónom

(tento letný šalát Vám zaručene oživí spomienky na dovolenku v Taliansku :) )  

Ingrediencie

mix listových šalátov
melón cantaloupe
200 g šunky Prosciutto
1 čajová lyžička medu
1 čajová lyžička balzamikového octu
2 čajová lyžička olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie 


Postup

Šalátový mix (rukola, čakanka, špenát...) nasypeme do misky. Melón rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. V extra miske zmiešame med, balzamikový ocot, olivový olej, soľ a mleté čierne korenie.

A už len naservírujeme: na tanier dáme hrsť šalátu, kúsky melónu, šunky prosciutto a všetko pokvapkáme pripravenou zálievkou.
Tip: vynikajúco chutí s nahrubo nastrúhaným parmesanom. 

Extra osviežujúci letný šalát s grepom, avokádom a kúskami kuracieho mäsa

Ingrediencie

ľadový šalát
ružový grapefruit
avokádo
mladá cibuľka
cesnak
1 polievková lyžica octu balsamico
1 polievková lyžica medu
čerstvé bylinky (bazalka, mäta, žerucha, medovka...)
tvrdý syr
kuracie prsia
2 polievková lyžica olúpaných slnečnicových semiačok
2 polievková lyžica sójovej omáčky

Postup

Do šalátovej misky natrháme umytý šalát, pridáme olúpané a nakrájané avokádo, grep prekrojíme a lyžičkou vydlabeme dužinu aj so všetkou šťavou, pridáme mladú cibuľku, pretlačený cesnak a nasekané bylinky. V extra miske zmiešame med, balsamico, sójovú omáčku. Zálievku vylejeme na pripravený šalát a premiešame.

Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky a prudko opražíme na olivovom oleji, keď sa trocha zatiahnu, pridáme slnečnicové semienka a spolu opražíme, potom zalejeme sójovou omáčkou, krátko podusíme a vylejeme na pripravený šalát.

Tip: na tanieri ešte posypeme tvrdým syrom nakrájaným na menšie kúsky a ozdobíme bylinkami.

Cuketovo-cibuľová polievka s opraženým tofu 

(pre tých, ktorí ani v lete nedajú dopustiť na výživnú polievku)

Ingrediencie

2 ks cukety
2 ks väčšej mrkvy
2 ks menšej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 PL čerstvého alebo sušeného tymianu
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička kari
½ lyžičky mletého čierneho korenia

Príprava tofu
200 g bieleho tofu
1 ks cibuľky
1 polievková lyžica olivového oleja
1 polievková lyžica  grilovacieho korenia

Postup

Cuketu, mrkvu, cibuľu a cesnak očistíme a hodíme do hrnca. Zalejeme po vrch vodou, prikryjeme a varíme do mäkka. Po uvarení zeleniny pridáme korenie a polievku rozmixujeme dohladka.

Syr tofu nakrájame na kocky a obalíme v grilovacím korení.

Na troche oleja osmažíme na pásiky nakrájanú cibuľu. Po chvíľke k nej pridáme tofu a zo všetkých strán opražíme.

A už len naleje do tanierov a pridáme pripravený syr.

Prajeme dobrú chuť a skvelú letnú pohodu :)

 

 

 

Komentáre k príspevku