Pridal v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 19.09.2017
Jeseň je už tradične spájaná s bohatou úrodou ovocia a zeleniny. Jedným z tých najobľúbenejších jesenných darov je ako inak, jablko. O tom, že jablká sa dajú využiť aj netradične Vás presvedčia recepty a tipy, ktoré sme pre Vás pripravili.
(skvelo sa hodí k rôznym závinom alebo aj ku zmrzline...)
Ingrediencie:
600g jabĺk
60g práškového cukru
1 citrón
20g škrobovej múky
20g sušených hrozienok
Postup:
jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme osladenou vodou a šťavou z citróna necháme hodinu odležať. V menšom množstve studenej vody rozmiešame škrobovú múku. Odležané jabĺčka trocha povaríme, pridáme rozmiešanú škrobovú múku, namočené hrozienka a krátko povaríme.
Tip: do omáčky môžete pridať aj pohárik bieleho vínka či lyžicu rumu.
Ingrediencie:
5 jabĺk
200 g mandlí
50 g hrozienok
šťava z polovice citróna
1 lyžica ovsených vložiek
2 lyžice medu
2 dl jogurtu
Postup:
jablká ošúpeme, nakrájame na plátky alebo nastrúhame na hrubšom strúhadle a pokvapkáme šťavou z citróna. Mandle sparíme, zbavíme šupiek a nasekáme nadrobno. Do misky s jablkami pridáme mandle a hrozienka (ktoré sme vopred namočili na pol hodiny vo vode). Navrch dáme biely jogurt, osladíme medom a posypeme nasucho opraženými ovsenými vločkami.
Ak Vám z hore uvedených receptov zostanú jablkové šupky, určite ich nevyhadzujte. Povarte ich vo vode a máte vynikajúci čaj, ktorý chutí skvelo aj studený.
Jablkový čaj má veľa pozitívnych účinkov nielen na naše zdravie (pomáha pri liečbe reumatizmu, problémami s pečeňou a ľadvinami, upokojuje) ale aj krásu :)
Ingrediencie:
100 g taveného syra
100 g masla
3 ks jabĺk
2 PL chrenu
3 strúčiky cesnaku
nasekaná pažítka
Postup:
Syr zmiešame s maslom, pridáme nastrúhané jablká, chren, pretlačený cesnak, posekanú pažítku a dobre spolu vymiešame.
Olúpte veľké jablko a nastrúhajte ho. Zo zmesi vytlačte šťavu a pridajte trocha prevareného mlieka. Nechajte vychladnúť a potom zmes naneste na tvár a dekolt. Masku nechajte pôsobiť 15 minút. Pokožka sa napne a zostane krásne hladká.
Na prípravu zdravého nápoja vám stačí jednoduchý odšťavovač. Vytlačenú jablkovú šťavu zmiešajte s vodou, pridajte kvapku citrónu, troška medu a štipku škorice. Jeden pohár Vám rozhodne stačiť nebude
Jablká sa dajú aj zamraziť, treba ich však nakrájať na menšie kúsky. Vydržia aj rok, avšak po rozmrazení sú mäkké a vodnaté. Ideálne, ak neradi zavárate, ale potrebujete pripraviť niečo z jabĺk, napríklad vynikajúcu jablkovú omáčku, o ktorej sme dnes už písali
Ideálny pomocník nielen na dochutenie šalátov ale aj na chudnutie, či podporu imunity.
Postup:
1. Jablká postrúhame aj so šupkou a jadierkami a dáme do skleného pohára. Zalejeme studenou vodou asi 5 cm od vrchu fľaše. Prikryjeme tanierikom. Každý deň 2-krát premiešame. Po 10 dňoch šťavu precedíme cez hrubé sitko. Šťavu vlejeme späť do pohára, prikryjeme a dáme na chladné miesto. Nemiešame, neodkrývame.
2. Po 20 dňoch precedíme cez jemné sitko, nalejeme do fľaše, zavrieme a uložíme do chladničky. Ocot je hotový!
3. Na pitie je najlepší bez tepelnej úpravy, nefiltrovaný a nepasterizovaný. Každé ráno si dajte z neho jednu lyžičku, zamiešajte s 2 dl vody a vypite nalačno.
Spomínate si ešte na skvelý jablkový kompót, ktoré nám v lete pripravovali naše babičky? Takto si ho pripravíte.
Ingrediencie:
4 veľké jablká
1 bal. vanilkového cukru
2 PL kryštálového cukru
2 ks škorice
7 ks klinčekov
voda
Postup:
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca a zalejem vodou tak, aby jablká boli tesne pod vodou. Pridáme cukor, vanilku, škoricu, klinčeky. Privedieme do varu a necháme cca. 10 minút povariť. Skvelo chutí aj studený, v chladničke ho môžeme skladovať aj 3 dni.
A na záver obľúbený múčnik, ktorý sme rozhodne nemohli vynechať
Ingrediencie:
1 lístkové cesto
6 väčších jabĺk
citrónová šťava
1 ČL škorice
100 g hnedého cukru
2 PL masla
Postup:
Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme ich šťavou približne z polovice citróna a necháme pár minút odležať.
Na panvici roztopíme maslo a keď bude panvica dostatočne rozohriata, pridáme nakrájané jablká, posypeme ich škoricou a hnedým cukrom. Všetko dobre premiešame a chvíľu opekáme.
Ak sú jablká čerstvé, začnú púšťať veľa vody, preto nie je potrebné žiadnu dolievať. Ak ale práve nie je sezóna jabĺk a sú už trošku vysušenejšie, radšej vodu pridajte.
Takto pripravenú zmes dáme po vychladnutí na rozvaľkané lístkové cesto, zabalíme, potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme upiecť.
Veríme, že ste si našli aj Vy svoj recept, ktorý vyskúšate. Prajeme dobrú chuť a krásnu jeseň