MAX RUN 2018


30.09.2018 - 30.09.2018

Bežme spolu za Tomáška, ktorý zatiaľ bežať nemôže. Nemusíš byť bežec alebo hviezda telocvične - stačí, že máš srdce na správnom mieste :) Príď si zabehať, precvič svoje telo a prispej Tomáškovi na to, aby mohol viesť plnohodnotnejší život. ÚPLNE CELÝ VÝŤAŽOK zo štartovného ešte v deň konania behu odovzdáme Tomáškovej rodinke.

Pre malých aj veľkých športovcov máme pripravené občerstvenie, pitný režim, štartovacie balíčky aj medaile.

Na 1. ročníku MAX RUN - 2017 sa zúčastnilo spolu 140 bežcov a pre Timejku – Fazuľku sa vyzbieralo presne 933€. Dúfame, že aj tento ročník bude rovnako úspešný!

 

Dôležité informácie:

Termín behu: 30. SEPTEMBER 2018

Štartovné dospelý: 5€

Štartovné deti: 2,50€

Trať: 250m detská trasa, 2500m, 5000m a 10 000

Registrácia na mieste : 10:00

Online registrácia : www.pretekaj.sk

Štart:   

10:30 detský beh
11:00 hlavný beh

Prihláste sa ONLINE

Tomáškov príbeh:

Tomáško sa narodil z dvojičiek, no jeho braček prišiel na tento svet ako anjelik. Hneď po pôrode musel byť Tomáško resuscitovaný, potreboval transfúziu a v inkubátore mu s dýchaním pomáhal prístroj. Keď mu robili sono hlavičky zistili že má na mozgu odumreté miesta (dôsledok nedostatku kyslíka). Dodnes si pamätám prvé slová pani primárky. Boli veľmi opatrné, ale počas rozhovoru nám povedala: „Váš Tomáško môže byť iba ležiaci, hluchý, slepý, nebude sa vedieť natiahnuť za hračkami všetko môže potvrdiť alebo vyvrátiť iba čas, keď sa ukáže v akých oblastiach bol mozog poškodený.

A tak sa začala naša cesta.

Naučila som sa cvičiť Vojtovu metódu a s Tomáškom sme poctivo tri krát denne cvičili. Postupne sme pridali ďalšie cvičenie Bobath concept a to cvičíme stále.

Keď mal tri rôčky, prišla na svet jeho sestrička Kristínka a o rok a pol neskôr Jakubko. Na svojich súrodencov veľmi dobre reagoval. Ako postupne rástli a začali loziť, napodobňoval ich a tak ho stále ťahali dopredu. Tomáško tak napredoval, bez toho aby si to sám uvedomil. Kristínka sa o bračeka stará, pomáha mi pri prezliekaní a prebaľovaní. Jakubko mu zase podá napiť, alebo keď má nejakú maškrtu navyše, ponúkne aj Tomáškovi. Teraz mi pomáhajú obaja aj keď musím robiť domáce povinnosti tak sa s ním hrajú a robia mu spoločnosť.

Momentálne má Tomáško 12 rokov a navštevuje špeciálnu základnú školu. Je síce iba ležiaci a nevie rozprávať, ale je veľmi živý, zaujíma sa o okolie a zbožňuje počúvať hudbu. V polohe na zemi sa snaží plazením premiestňovať po miestnosti. Vďaka pomoci svojich blízkych a ľuďom s dobrým srdcom sme s Tomáškom mali možnosť pár krát absolvovať rehabilitácie v súkromnom centre v Šúrovciach. Chceli by sme skúsiť aj nejaké iné centrá, ale každý takýto pobyt stojí cca 2500 eur. Veľmi sa mu páčilo špeciálne chodítko, ktoré nám pomohol uhradiť jeden rodinný priateľ. Jeho cena bola až 3600 eur a to bolo nad naše sily. Momentálne sa snažíme šetriť finančné prostriedky na ďalšiu rehabilitáciu (cca 2500 eur) a vitamínovú podpornú liečbu.

Chodili sme s ním aspoň občas jazdiť na koníkoch, ale aj to už teraz nemôžeme, lebo mu lekári zistili alergiu na konskú srsť. V septembri 2015 sme boli na operácii ULZIBAT. Teraz musíme veľa rehabilitovať, aby tá operácia mala význam a nebola zbytočná. Zdravotný stav a diagnózy aké Tomáško má (detskú mozgovú obrnu, spastickú kvadruparézu ťažkého stupňa) si vyžadujú neustále konzultácie u odborných lekárov, rôzne zdravotné a rehabilitačné pomôcky, hodiny a hodiny rehabilitácie a toto všetko mu my rodičia nedokážeme finančne poskytnúť, preto sa obraciame na vašu pomoc, za ktorú veľmi pekne ďakujeme. Tomáškovi rodičia Eva a Ladislav Jánošíkovci.