Náš blog

Zimné choroby v lete? Keď ani v lete nechceme skončiť v posteli.

Pridal A. Harská v kategórii Fitness a zdravie , pridané 08.06.2017

Leto, horúčavy, pohoda... Kto by už v krásnom prázdninovom počasí rátal s chorobami. A napriek tomu nás v lete ohrozujú typicky „zimné choroby“. Na prvý pohľad možno trocha paradoxne, ale ruku na srdce, kto z Vás nezažil v lete angínu, či aspoň poriadnu bolesť hrdla? Nehovoriac o prudkej zmene teplôt a ich následkoch. Reč je o prechode z vonkajšieho prostredia do klimatizovanej miestnosti či auta. Šok, ktorý tým telu spôsobíme patrí medzi tie, s ktorým si náš organizmus ešte vie viac-menej dobre poradiť. Avšak následky, ktoré spôsobuje spotené (spodné) oblečenie na našom tele, bývajú oveľa horšie. Ako sa brániť nepríjemným zdravotným problémom, ktoré nás potrápia o to viac, ak nás v krásnom letnom počasí pripútajú na lôžko či obmedzia na pobyt doma?

Bolesti hrdla

Bývajú najčastejšie spôsobené pitím studených nápojov, pojedaním väčších kúskov zmrzliny či inej mrazenej dobroty ale často tiež prechodom do klimatizovanej miestnosti, ak prídete rozhorúčení zvonka.
Ako im predchádzať? Eliminovaním vyššie uvedeného. Konkrétne to znamená piť nápoje bez ľadu, poprípade chvíľu počkať, kým sa nápoj ohreje o pár stupňov. Účinné sú tiež nápoje bez „bubliniek“ . Určite netreba ani pripomínať, že nápoje by nemali byť sladené a to nielen kvôli udržiavaniu si peknej postavy J . Kým v zime nám príde ako samozrejmosť uvariť si teplý čaj, v lete nám tento nápad pripadá uletený. Avšak paradoxy fungujú a teplý nápoj nám skutočne pomôže uhasiť smäd a okrem toho nás ochladí pozvoľna. Prečo? Ak dáme telu ľadový nápoj, musí „vyvinúť teplo“ na jeho spracovanie. Takže keď si v lete dáme nápoj teplý, funguje to opačne. Veď sa len pozrite na krajiny ako je napríklad Maroko, tamojší obyvatelia si aj v tých najväčších horúčavách doprajú horúci čaj. A vedia prečo. (PS: návod na pravý marocký čaj nájdete v našom článku
A pre tých, ktorí aj tak radšej uprednostnia nápoje chladené máme tip na skvelé a pritom zdravé ochladenie. Do džbánku (aspoň 1 liter) nalejte čistú vodu, pridajte 2-3 stonky mäty, citrón alebo limetku nakrájanú na plátky a trocha sezónneho ovocia (jahody, maliny, čučoriedky...). Citrón trocha vytlačte, takisto ovocie môžete pri premiešavaní mierne rozpučiť... Ak vodu vypijete, jednoducho dolejte čerstvú. Nezabudnite pri miešaní opäť trocha rozpučiť citrón a ovocie.  Džbánok takto môžete doliať 2-3 krát.

Tip: Kto trpí častým zápalom hrdla alebo si potrebuje dať pozor na hlasivky, ocení šatku. Po osušení potu (po príchode do klimatizovanej miestnosti) si môžete zľahka prehodiť letnú šatku či šál. Aspoň na obdobie pol hodiny, kedy sa organizmus ochladí a rozhorúčené hrdlo nebude vystavené návalom chladu z klímy.

Prechody z vonkajšieho do vnútorného (klimatizovaného) prostredia

môžu spôsobiť bolesti hrdla, šije alebo iných partií (stuhnuté a prechladnuté svalstvo) či  nepríjemné gynekologické problémy u žien.  Ideálny je pozvoľný prechod, ktorý však nie je vždy možný. Ako sa týmto nepríjemnostiam vyhnúť? Noste so sebou vreckovky (vlhčené, papierové) či mini-uteráčik a zotrite pot z partií, kde treba. Nezaškodí ani mať v zásobe čistú spodnú bielizeň, ktorú si na toalete ľahko prezlečiete. Vyhnete sa tak nepríjemnému svrbeniu a zápalom, ktoré vedia dobre potrápiť. 

Nuž a teraz mi už isto dáte za pravdu, že v lete si treba takisto dávať pozor na svoje zdravie minimálne tak ako v zime. Prechladnutie v lete znie síce paradoxne, ale je viac než reálne. Verím, že Vám vyššie uvedené tipy pomôžu. Prajem krásny letný čas J

Komentáre k príspevku