Náš blog

Fit aj v sychravom počasí

Pridal v kategórii Fitness a zdravie , pridané 31.10.2016

Hmly, vietor, chladnejšie teploty a menej denného svetla  – to všetko na nás pôsobí nie príliš prívetivo. Najradšej by sme sa schovali pod deku v útulnom prostredí našej obývačky. A naša kondička poctivo vybudovaná letným behom a plávaním či bicyklovaním sa začína pomaly ale isto strácať. 
Čo robiť, aby škody neboli až také závažné (a najmä viditeľné :) )? 
Hoci sa nám nechce byť vonku, netreba brať nevľúdne počasie ako zámienku na skrátenie pobytu vonku len na prechod z bytu do auta a späť. Aj 20 minút denného pobytu vonku je lepšie ako nič. 

Že nemáte kedy? Vyskúšajte tieto tipy:

- obedňajšiu prestávku využite aspoň na krátky pobyt vonku. Aj 5 minút, napríklad pri prechode z jednej budovy do druhej, spraví hotové zázraky. Dôležité je, aby ste boli na dennom svetle (ideálne ak svieti slniečko) a čerstvom vzduchu. Osvieži Vás to a nabije aspoň troška energiou.

- ak máte sedavý typ zamestnania, skúste sa aspoň raz za hodinu zdvihnúť zo stoličky a ísť napríklad pre imaginárne papiere ku kopírke, alebo si spravte čaj, odbehnite na toaletu... Nezabudnite sa tiež občas vystrieť (sklony k hrbeniu sa máme všetci) a spraviť malú gymnastiku krčnej chrbtice (obyčajné cviky, ktoré si všetci pamätáme ešte z hodín telocviku na ZŠ sú tie najlepšie).

- ak jazdíte autom, skúste zaparkovať v tej najzadnejšej časti parkoviska a zvyšok cesty do práce prejdite pešo.

- ak ako väčšina smrteľníkov ráno klasicky nestíhate, skúste si aspoň po príchode z práce dopriať 10 až 15-minútovú prechádzku. Jednak si „prečistíte“ hlavu a uzavriete pracovný deň a jednak máte chvíľu nerušeného relaxu pre seba pred tým, než sa na Vás doma vrhnú deti alebo domáce povinnosti.

Tip pre Vás: v aute vozte pohodlné topánky a trebárs aj vetrovku a poprípade čiapku (šál, rukavice, dáždnik...), aby ste na prechádzke neprechladli.   

- cez víkend zaraďte do Vášho programu aspoň hodinovú prechádzku, najlepšie v čase obeda, kedy sú teploty najvyššie a svieti aj slniečko. A môžete nazbierať aj nejaké pekné prírodné materiály na dekoráciu (tipy na zaujímavé jesenné dekorácie pre Vás zverejníme už čoskoro).

Ďalším rušivým elementom útočiacim na našu vybudovanú kondíciu je zvýšená chuť do jedla a na „niečo sladké“. Máme väčšie sklony k prejedaniu sa.
 
Tu pomôže trocha disciplíny a zopár fígľov:
- jedzte menšie porcie jedla a častejšie za deň. Ak chodíte do firemnej jedálne a ste schopní zjesť celú porciu, ktorú Vám naložia (hoci chutí vynikajúco), máte po príchode do kancelárie pocit, že ste veeeeľmi unavený. Ak si dáte menšiu porciu, Váš organizmus toľko nezaťažíte. Veľkosti porcií sú samozrejme individuálne, u každého však platí zlaté pravidlo: jesť toľko, aby ste mali pocit, že síce nie ste hladný, ale že by ste si ešte niečo mohli dať (dojesť naloženú porciu). Vyskúšajte to. Pocit nasýtenia sa dostaví, ale organizmus nebude príliš zaťažený a nebudete toľko unavený.
- pitný režim. Toľko sa o ňom hovorí a predsa ho tak málo dodržiavame. Viete, koľko vlastne za deň skutočne vypijete? Myslím teraz vodu, nie sladené nápoje.
Tip pre Vás: položte si na stôl ( pod stôl alebo do zásuvky stolíka) veľkú fľašu s minerálkou alebo čistou vodou a nalievajte si z nej do pohára. 1,5 litra je minimum, čo by ste mali počas pracovnej doby vypiť. Ak si občas skočíte do kuchynky doliať do pohára vodu, nemáte prehľad o tom, koľko ste skutočne vypili. A keď pociťujeme smäd, je náš organizmus už dehydrovaný. Skúste si tento malý test s vodou vo fľaši a hneď zistíte, koľko skutočne vypijete. 

A na záver mám pre Vás jeden zdravý recept, ktorý spoľahlivo zaženie chuť na sladké.  

1 hrnček hladkej múky (ak dáte celozrnnú tým lepšie),
1 prášok do pečiva,
1 čajová lyžička škorice (nemusí byť ak nemáte radi škoricu),
250 g rastlinného masla, 2-3 lyžice cukru,
1 a 1/2 hrnčeka ovsených vločiek (lepšie sú celé, nie mleté). 

Pridajte to, čo máte radi: oriešky (celé aj posekané), sušené alebo pevnejšie čerstvé ovocie (jablko, slivka, pomaranč) ovocie, kokos… 

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a nechajte aspoň 10 minút odstáť v chladničke. Na plech položte papier na pečenie a potom odležanú zmes lyžičkami pokladajte na papier. Vzniknú Vám menšie bochníčky. V rozohriatej rúre (na vyššej teplote) pečieme cca. 10 minút.  Sušienky nechajte vychladnúť a potom ich naukladajte do uzatvárateľnej nádoby. Ak si spravíte viacero do zásoby, môžete ich uskladniť aj v chladničke.

PS: ak by sa Vám sušienky príliš „drobili“, môžete pridať roztlačený banán alebo malé postrúhané jablko (s jablkom sú sušienky šťavnatejšie a vláčnejšie).
Dobrú chuť

Komentáre k príspevku