Náš blog

Módny dizajn na Slovensku

Pridal A. Harská v kategórii Fashion , pridané 27.02.2017

 

Móda, fashion, haute couture... Pod týmito slovami si väčšina z nás vybaví veľkolepé módne prehliadky, štíhle modelky, na ktorých vynikajú prekrásne kúsky oblečenia, ktorých cena sa často šplhá až do závratných výšin...
Ako sa však taký model rodí a čo všetko predchádza jeho vzniku ? Túto rúšku tajomného sveta módy nám poodhalí módna návrhárka Petra Pršová, ktorá pôsobí, ako inak než v mekke slovenskej módy, v Trenčíne. Petra má za sebou niekoľkoročné skúsenosti v oblasti odevnej tvorby, nespočetné módne prehliadky a jej modely si stále častejšie obliekajú nielen Slovenky, ale  nachádzajú si cestu aj k zahraničným zákazníčkam. A teraz Vám prinášame zopár informácií zo zákulisia dizajnérskej tvorby.   

Pre každého návrhára alebo umelca je dôležitá inšpirácia. Kde berieš nápady na tvoju tvorbu? Všade :) Neviem presne povedať, kde a ako sa inšpirujem, mám pocit, že inšpirácia je všade okolo mňa. Možno je to tak trocha aj „choroba z povolania“, pretože keď stretnem nejakého človeka už si predstavujem, do čoho by som ho obliekla.  Tvorba je mojou vášňou, určitým spôsobom aj závislosť a obrovský zdroj energie. A inšpirácia potom jednoducho príde.
Ako vlastne vyzerá taký proces tvorby? Máš nejakú obľúbenú aktivitu, ktorej sa venuješ, alebo celý proces zvládaš sama?

Myslím, že odevný dizajnér by mal vedieť odev aj sám zhotoviť.
Keď niečo kreslíš, musíš popremýšľať tiež nad tým, ako sa to bude realizovať.  Ja osobne si vôbec neviem predstaviť, že by som nevedela šiť. Všetky svoje modely si aj sama zhotovujem. Jednak aj preto, lebo je ťažké nájsť šikovnú krajčírku, na ktorú sa dá spoľahnúť, ale ešte ťažšie je niekomu vysvetľovať, ako si daný odev, ktorý si nakreslila na papier predstavuješ v reáli, čo je u odevu, ktorý je zároveň aj originálom, často zložité.

Máš nejaký svoj obľúbený kúsok, svojho favorita?

Je to asi čierna sukňa z kolekcie VyKroj sa. Sukňa je síce úplne jednoduchá, kruhová, ale celá je ručne pošitá malými štvorčekmi. Už ani neviem čo mi trvalo dlhšie, či vystrihnúť tie štvorčeky alebo ich poprišívať na sukňu. Dodnes si pamätám ako ma pred prehliadkou z toho strihania boleli ruky a mala som na nich krvavé otlaky,  takže som strihanie musela dokončiť v rukaviciach.

Okrem módnej tvorby však ešte aj učíš na Strednej odbornej škole v Trenčíne... Ako zvládaš skĺbiť dve tak (minimálne časovo) náročné aktivity?

Máš pravdu, učenie je občas náročné a vyčerpávajúce, niekedy som po pár hodinách v škole vyčerpaná viac ako celý deň strávený v ateliéri. Ale práve práca s mladými ľuďmi, medzi ktorými sú niektorí ozaj veľmi talentovaní, mňa veľmi napĺňa. Zatiaľ sa učenia neviem vzdať, beriem to ako poslanie a teší ma, keď môžem svoje vedomosti a skúsenosti odovzdávať ďalej, najmä tým, ktorí sú pre odevnú tvorbu ozaj zapálení.

A čo ťa teda baví viacej, dizajnérska tvorba či učiteľské povolanie?

Ako som už spomínala, práca s ľuďmi na napĺňa. A na druhej strane keď tvorím, relaxujem. Veď vieš ako sa hovorí, že najlepšia práca je taká, ktorá ťa baví, a ono to tak skutočne je. Keď šijem, nevnímam, že som pri šatách strávila XY hodín a ani neviem ako ubehla 12 hodinová „šichta“.

V tvojej tvorbe máš široký záber. Okrem moderných dimenzií si sa inšpirovala tiež ľudovými prvkami zo slovenského kroja... Aká je žena, ktorá nosí tvoje modely?  

V prvom rade sa snažím zachovávať nositeľnosť. Všetko závisí od okolností – či vyrábam veci na prehliadku alebo sú určené priamo zákazníčkam. Svoje veci by som asi charakterizovala ako ženské, nositeľné, so zmyslom pre detail.

Čo ti napadne, keď si vybavíš svoje kolekcie? Na posledných prehliadkach mali veľký úspech kolekcie Gold Digger, Metropolis či VyKroj sa ...

Svoje kolekcie si aj sama zhotovujem – od návrhu až po finálny výsledok. Avšak pri  Gold Digger (zlatokopka) som si nechala ušiť dve sukne.  Tieto vyhotovil môj študent, ktorý je tretiak, volá sa Boris Kráľ a šije ozaj kráľovsky J.

Kolekcia VyKroj sa je inšpirovaná tradičným ľudovým odevom, ktorý je prispôsobený modernej mestskej žene. Cieľom tejto kolekcie bolo inšpirovať ľudí k spontánnemu prijatiu kroja a k prihláseniu sa k vlastnému pôvodu.

Zato kolekcia Metropolis premieňa okamih na viditeľný zážitok. Verne zachytáva jednak stereotypný život v šedivom meste, ale na druhej strane tiež množstvo slnečnej žltej farby a prísľub optimizmu v živote mestskej, stereotypom žijúcej ženy.

Ktorý úsek procesu tvorby ťa stojí najviac námahy?

Ťažko povedať. Kolekciu treba najskôr navrhnúť, vybrať materiál, premyslieť strih a hlavne ušiť. Šitie samotné trvá určite najdlhšie. Medzi mojimi modelmi sú aj kúsky zamerané na detail. Napríklad v kolekcii VyKroj sa som vytvorila čiernu kruhovú sukňu, ktorá pôsobí ako keby bola vytvorená z plastického materiálu, je však zhotovená z drobných, ručne prišívaných štvorčekov.   

Tiež sa často stáva, že niečo nakreslím, ale v priebehu procesu tvorby to zmením, pretože postupne sa mi odkrývajú iné, lepšie možnosti. Takže vlastne počas celého procesu tvorby intenzívne premýšľam. A občas aj šijem v spánku.  

Šiješ v spánku? To asi potrebujem trocha vysvetliť...            

Po príchode z ateliéru si ľahnem do postele unavená a v noci sa zobudím s tým, že myslím na šaty, ktoré som nechala rozpracované. A v predstave ich šijem ďalej... až do rána. Takže sa dá povedať, že niektoré modely mi ani nedajú spávať J.

Aké máš plány do budúcnosti čo sa odevnej tvorby týka?  

Možno by som do budúcna mohla nájsť nejakú šikovnú krajčírku, aby som toho stíhala viac. Ale neviem si predstaviť, že by som nešila aj ja sama. Baví ma aj samotný proces výroby, ale rovnako tiež potrebujem tvoriť, hlavou aj rukami. Treba byť priebojná, mať sebavedomie, ale v tomto som trochu opatrná. A vždy si pripomeniem, že najdôležitejšie je, aby som bola zdravá a poslúchali ma ruky a oči a vtedy budem mať všetko.
 

Čo by si odkázala mladým ľuďom, ktorí by chceli preraziť (nielen) v oblasti módnej tvorby?  

Aby boli usilovní a priebojní. Pracovať a nečakať na nejakú príležitosť, ktorá by mala prísť, ale aktívne si ju hľadať a pracovať na nej.

Ďakujeme za inšpiratívny rozhovor a prajeme veľa kreatívnych chvíľ a skvelých nápadov.


 


Petra Pršová...

...je módna návrhárka, umelkyňa a pedagogička. Vyštudovala Strednú priemyselnú školu odevnú v Trenčíne - odbor navrhovanie a modelovanie odevov. Štúdium si rozšírila na Akadémii umení v Banskej Bystrici v ateliéri interaktívnej maľby u profesora Stanislava Balka. Momentálne pedagogicky pôsobí na Strednej umeleckej škole v Trenčíne ako garant odboru odevný dizajn. Okrem pedagogickej práce sa venuje aj svojej vlastnej tvorbe.

Komentáre k príspevku