Náš blog

TETOVANIE A DAROVANIE KRVI Čo všetko potrebujete vedieť

Pridal v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 27.01.2017

V súvislosti s každoročnými  akciami darovania krvi – „Valentínska kvapka krvi“, „Študentská kvapka krvi“, „Primátorská kvapka krvi“, takisto húževnatou činnosťou Slovenského červeného kríža sa neustále zvyšuje povedomie o nevyhnutnosti zabezpečiť dostatok krvi, ktorá je zatiaľ nenahraditeľná.  Nemocnice denne používajú litre krvi na liečenie všetkých druhov pacientov a chorôb, pri tragických udalostiach- a majú jej stále nedostatok, preto, bez ohľadu na načasovanie, je dobré vedieť, čo treba urobiť, na čo sa zamerať , aby sa aj z teba mohol stať vhodný darca.

Prvým a najdôležitejším krokom pri darovaní krvi je vedieť, či máš predpoklady stať sa darcom. Zhodou okolností jednou z najčastejších otázok je, či si vhodný darca, pokiaľ máš tetovanie. Možno sa to niekomu zdá hlúpe, ale je nesmierne dôležité, čo sa dostáva do krvi keď ti niekto milión krát zapichne ihlu do tela. Všetko závisí na okolnostiach.

Národná transfúzna stanica niekedy vyžaduje počkať minimálne rok po tetovaní aby si mohol bezpečne darovať krv, no všetko závisí od toho, či si si svoje tetovanie dal spraviť v certifikovanom zariadení.  V certifikovanom zariadení ti neurobia tetovanie pokiaľ nemáš 18 rokov, a čo je najdôležitejšie, certifikované zariadenie musí spĺňať prísne podmienky hygieny a sterility prostredia. Pokiaľ každý kus zariadenia nie je sterilný a čistý, veľmi jednoducho sa môžeš dostať do problémov. Infekcie prenášané krvou ako hepatitída B a C, či HIV/AIDS sú ľahko prenášané pomocou ihly, ktorá bola použitá u predchádzajúceho klienta bez sterilizácie. Atrament môže tiež hostiť vírusy a baktérie. Opakované použitie rukavíc bez sterilizácie môže byť dôvodom prenosu chorôb na nič netušiacich zákazníkov.

Prvé , čo sa ťa opýtajú pri darovaní krvi je tvoja zdravotná história a tiež či si si za posledný rok dal urobiť tetovanie. Pokiaľ akurát teraz nemôžeš prísť darovať krv lebo nespĺňaš všetky podmienky pre darovanie krvi, nezahadzuj túto možnosť. Určitý čas počkaj a potom to skús znova. Každý deň predsa naši zdravotníci potrebujú litre krvi aby zachraňovali život. Každý deň sa stávajú tragédie, kde práve tvoja krv môže niekomu zachrániť život. Tvoj nezištný skutok môže mať pre niekoho nazaplatiteľnú hodnotu.

Všetkým tým, ktorí krv darujú alebo sa s touto myšlienkou pohrávajú zo srdca ĎAKUJEME.

 

Komentáre k príspevku