Náš blog

Jednoduchšie to už nejde – vyrobte si domácu zmrzlinu

Pridal v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 26.06.2017

Teplé letné počasie si priam žiada nejaké osvieženie a tou  najobľúbenejšou pochúťkou je zmrzlina. Dá sa konzumovať prakticky kdekoľvek a pomôže náš organizmus príjemne ochladiť.  Pripravte si vlastnú zmrzlinu do zásoby a môžete sa tak osviežiť kedykoľvek počas dňa. Okrem toho môžete využiť aj sezónne ovocie alebo vytvoriť recepty podľa vlastnej fantázie. 

Kávová zmrzlina – osvieži a „nakopne“ :)

Ingrediencie
1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
3 čajové lyžičky rozpustnej (instantnej) kávy
250 ml smotany na šľahanie

Postup
Do šľahača alebo vyššej nádoby vylejeme sladené kondenzované mlieko a rozpustnú kávu a dobre premiešame. Pridáme šľahačkovú smotanu a všetko dohladka vyšľaháme.

Zmes nalejte do misky a dajte zmraziť, najlepšie cez noc. 
Náš tip: z takto pripravenej zmrzliny spravíte tiež úžasnú ľadovú kávu. Na jej servírovanie môžete použiť napríklad aj takéto poháre

tip na servírovanie

Tvarohovo-ovocná zmrzlina

Ingrediencie

250 g jemného tvarohu
300 g čerstvého sezónneho ovocia (jahody, maliny, čerešne, višne...)
180 g kyslej (pochúťkovej) smotany
125 ml smotany na šľahanie
100 g práškového cukru
1 polievkové lyžice citrónovej šťavy

 

Postup
Ovocie umyjeme, očistíme a rozmixujeme na kašu. Ostatné suroviny vyšľaháme do hladka a nakoniec primiešame ovocnú kašu.
Takto pripravenú zmes dáme zmraziť. Skvelými pomocníkmi Vám budú formy na ľad a plastové dózy z predajne Pepco.  Aby sme dosiahli hladkého efektu, treba zmes každých 30 minút prešľahať, aspoň 4x.

Náš tip: napoly stuhnutú zmrzlinu dajte do prípravkov na tvorbu nanukov  a toto osvieženie si môžete kedykoľvek zobrať aj na cestu :)

Levanduľový sen

Ingrediencie                                                                 
600 ml smotany na šľahanie
1 plechovka sladeného zahusteného mlieka
100 g bielej čokolády
3 vaječné žĺtky
5 stoniek levandule (mäkká časť)

Postup
Smotanu nalejeme do hrnca, pridáme sladené mlieko a na menšie kúsky posekanú levanduľu. Zmes zohrejeme, avšak nevaríme. Necháme ju odstáť asi 30 minút, potom scedíme. Žĺtka vyšľaháme a pridáme do už pripravenej zmesi. Všetko spolu premiešame a dáme zohriať na miernom ohni, ale opäť nevaríme. Pridáme na kúsky nalámanú čokoládu a miešame až kým sa čokoláda úplne nerozpustí. 

Hotovú zmes nalejeme do vhodnej nádoby, necháme vychladnúť a potom vložíme do mrazničky. Aby sme dosiahli hladký efekt treba mrznúcu zmes každých 30 minút premiešať vidličkou, toto treba spraviť aspoň 4x.  

Chcete viac letného osvieženia? Pokiaľ sa vám však nechce „babrať“ so zmrzlinou, vyskúšajte tú od profesionálov. V ZOC MAX Žilina si pochutnáte na tradičnej chorvátskej zmrzline Dalmácia alebo si pochutnajte na skvelom talianskom gelate v Don Mauro caffeteria.

Komentáre k príspevku