Náš blog

Začala grilovacia sezóna

Pridal A. Harská v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 31.05.2017

a my sme si pre Vás pripravili zopár tipov ako marinovať mäso, pripraviť ľahký letný šalát, zabaviť neposedných drobcov (ale aj dospelých J )

Základom grilovačky je samozrejme niečo dobré na ugrilovanie a následnú konzumáciu. Grilovať sa dá takmer všetko: od rýb, cez kuracie mäso, grilovacie párky a klobásy až po bravčové mäso či dokonca zeleninu. Dobrý „grillšéf“ sa pozná podľa jeho výsledkov: po grilovaných pokrmoch sa len tak zapráši a už sa čaká na ďalšie ugrilované kúsky. Ako však zabezpečiť, aby mala grilovačka takýto úspech? U grilovacích párkov a klobás  alebo u už naloženého mäsa na grilovanie, ktoré dostať kúpiť ako polotovar v supermarketoch je to jasné. Avšak tí z Vás, ktorí uprednostňujete čisto domácu kuchyňu, prinášame zopár tajných tipov na šťavnaté a na chuť bohaté grilované mäso.

Základom je olej a korenie, poprípade bylinky. Marinádu si pripravíme z olivového oleja (ale dá sa použiť aj slnečnicový) a podľa chuti pridáme soľ a rôzne korenie, pre gurmánov pokojne aj niečo ostrejšie. Na ryby a zeleninu sa hodí marináda z oleja, soli a byliniek tak, aby výrazné koreniny neprebili ich krehkú chuť.  Dôležitý detail: marinádu treba nechať pôsobiť v chladničke aspoň cez noc, mäso/zelenina ňou musí byť dobre potretá, najlepšie, ak v marináde trocha pláva. Pred grilovaním treba nechať potraviny určené na grilovanie aspoň hodinu zohriať na izbovú teplotu. Olej spôsobí, že mäso je krehké a lepšie doň prenikne chuť korenia a byliniek. Zároveň mäso pri grilovaní chráni pred vysušením.

Ľahký letný šalátik pripravíte jednoducho. Základom je kvalitná zelenina, výber záleží na Vás. Zálievku spravíte jednoducho: zmiešajte pol litra vody, pridajte pol čajovej lyžičky soli, 2 polievkové lyžice cukru a 2 polievkové lyžice octu. Umytú a nakrájanú zeleninu najskôr pokvapkajte kvalitným olivovým olejom a potom pridajte pripravenú zálievku. Zelenina by mala byť zálievkou dostatočne pokrytá, no zároveň by sa v nej nemala „topiť“. Na dochutenie môžete použiť ešte aj štipku čierneho/bieleho korenia.

Ku grilovačke patrí samozrejme aj dobrá nálada a pohoda....  Skúste si pripraviť program ako Vašich hostí zabaviť. Hrá niekto na gitaru? O zábavu máte postarané. Ak vopred pripravíte zopár textov známych piesní, určite nič nepokazíte. Vyskúšať môžete tiež karaoke J.  Obľúbenými aktivitami sú aj rôzne stolové hry, ale ak máte dostatok vonkajšieho priestoru, určite ho využite na zabavenie Vašich ratolestí. Pripraviť môžete rôzne „súťažné miesta“, kde majú deti splniť nejakú úlohu napríklad: triafanie sa balónom do vedra, hádzanie šípok na terč, udržanie tenisovej / penovej loptičky na rakete a zároveň prejdenie určitého úseku, skákanie cez švihadlo, skákanie vo vreciach, odpovedanie otázok na rôzne kvízy, hľadanie pokladu (najmä keď sa zotmie)... Zapojiť sa môžu samozrejme aj dospelí, o to väčšia zábava bude. 

Väčšinou sa takéto akcie potiahnu až do noci, takže si nezabudnite pripraviť sviečky či lampičky odpudzujúce komáre... prípravkov je na dnešnom trhu na výber dosť. Jednak spravíte romantickejšiu atmosféru a jednak sa ochránite pred dotieravým hmyzom.  Na príjemné osvetlenie môžete vyskúšať tiež už takmer zabudnutú klasiku – lampióny. Ak do výzdoby zapojíte aj deti, budú Vám s nadšením pomáhať. Prajeme veľa super grilovacích akcií J .
 

Komentáre k príspevku