Náš blog

Deň detí

Pridal A. Harská v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 24.05.2017

Krásny jarný mesiac máj je ako stvorený na oslavu všetkého čo ožíva alebo dáva život. A niet divu, že okrem Dňa matiek majú hneď v prvý júnový deň sviatok všetky deti.  Deti, ktoré nám dávajú veľa radosti a zároveň aj starostí. V každom prípade sú pokračovaním nášho života. Vychovávame ich, staráme sa o ne, sledujeme ich pokroky a úspechy. Snažíme sa ich podporiť keď sa im nedarí, usmerňujeme, keď chcú vkročiť na nesprávne chodníčky...

Pred nedávnom som sa sama stala matkou. Držať v náručí malý bezbranný uzlíček šťastia... Je to pocit, ktorý sa nedá popísať. Treba ho zažiť. Novonarodené bábo prebúdza túžbu chrániť, dopriať to najlepšie... Na druhú stranu aj malé dieťatko dokáže rodičov pekne potrápiť. Má skrátka „svoj čas“ kedy sa nevie upokojiť, lebo je unavené, bolí ho bruško alebo skrátka nie je vo svojej koži a nevie to dať najavo inak než plačom a krikom... Staršie deti neposlúchaním. A vtedy dostáva zabrať trpezlivosť rodičov. Avšak jeden krásny úsmev, pritúlenie sa a trebárs veta: „mami, tati mám ťa rád...“  vynahradí všetky prebdené noci, všetku únavu a svätú trpezlivosť, ktorú rodičia musia niekedy vydolovať ozaj až z tých najvzdialenejších kútov vesmíru.

Deň detí by mal byť o deťoch. Rodičia by si mali uvedomiť, že tento malý zázrak, ktorý vznikol z dvoch mikrobuniek, je pokračovaním ich života. Že je len na nich, ako dieťa pripravia do života. Tento deň by si mali rodičia vychutnať spoločne s deťmi. Robiť aktivity, na ktoré doteraz možno nebol čas. Lebo deti rastú veľmi rýchlo. Z novorodenca je zrazu mesačné bábo, potom polročné batoľa a zrazu prvák na ZŠ, maturant... 

Deň detí by mal byť pre deti niečím výnimočný. Deti a rodičia by sa mali spolu zblížiť viac ako inokedy. Porozprávať sa. Spraviť si napríklad spoločný výlet. Niečo spolu uvariť. Hľadať poklad (ktorý rodičia predtým nenápadne schovali J ). Taktiež aktivity viacerých rodín sú super. Jednak stmelia rodičov a aj deti majú viacero svojich kamarátov na hranie.  Grilovačky či obyčajné opekanie špekáčikov pri ohni, spolu s hrou na gitaru a spevom tak ako za našich detských čias, sledovanie nočnej oblohy, počúvanie večerných a nočných zvukov prírody... toto sú zážitky, ktoré deťom zostanú v pamäti. Hračky stratia časom lesk. Zážitky s rodičmi pretrvajú v pamäti navždy.

A ak nevyjde počasie, nevadí. Aj ZOC MAX organizuje pre deti veľa rôznych aktivít, ktoré pobavia, majú súťaživého ducha a neminú Vás ani rôzne odmeny J.  Dôležité je venovať sa deťom naplno a užívať si spoločné chvíle. Lebo čas sa nedá vrátiť.

Komentáre k príspevku