Náš blog

Jablká na 10 spôsobov - ako spracovať tradičné netradične

Pridal v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 19.09.2017

Jeseň je už tradične spájaná s bohatou úrodou ovocia a zeleniny. Jedným z tých najobľúbenejších jesenných darov je ako inak, jablko. O tom, že jablká sa dajú využiť aj netradične Vás presvedčia recepty a tipy, ktoré sme pre Vás pripravili.
 

1. Sladká jablková omáčka

(skvelo sa hodí k rôznym závinom alebo aj ku zmrzline...)

Ingrediencie:
600g jabĺk
60g práškového cukru
1 citrón
20g škrobovej múky
20g sušených hrozienok

Postup:
jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme osladenou vodou a šťavou z citróna necháme hodinu odležať. V menšom množstve studenej vody rozmiešame škrobovú múku. Odležané jabĺčka trocha povaríme, pridáme rozmiešanú škrobovú múku, namočené hrozienka a krátko povaríme.
Tip: do omáčky môžete pridať aj pohárik bieleho vínka či lyžicu rumu.

2. Zdravé jablkové raňajky

Ingrediencie:
5 jabĺk
200 g mandlí
50 g hrozienok
šťava z polovice citróna
1 lyžica ovsených vložiek
2 lyžice medu
2 dl jogurtu

Postup:
jablká ošúpeme, nakrájame na plátky alebo nastrúhame na hrubšom strúhadle a pokvapkáme šťavou z citróna. Mandle sparíme, zbavíme šupiek a nasekáme nadrobno. Do misky s jablkami pridáme mandle a hrozienka (ktoré sme vopred namočili na pol hodiny vo vode). Navrch dáme biely jogurt, osladíme medom a posypeme nasucho opraženými ovsenými vločkami.

3. Jablkový čaj

Ak Vám z hore uvedených receptov zostanú jablkové šupky, určite ich nevyhadzujte. Povarte ich vo vode a máte vynikajúci čaj, ktorý chutí skvelo aj studený.
Jablkový čaj má veľa pozitívnych účinkov nielen na naše zdravie (pomáha pri liečbe reumatizmu, problémami s pečeňou a ľadvinami, upokojuje) ale aj krásu :)

4. Vynikajúca jablková nátierka

Ingrediencie:
100 g taveného syra
100 g masla
3 ks jabĺk
2 PL chrenu
3 strúčiky cesnaku
nasekaná pažítka

Postup:
Syr zmiešame s maslom, pridáme nastrúhané jablká, chren, pretlačený cesnak, posekanú pažítku a dobre spolu vymiešame.

5. Jablková maska na hebkú pleť


Olúpte veľké jablko a nastrúhajte ho. Zo zmesi vytlačte šťavu a pridajte trocha prevareného mlieka. Nechajte vychladnúť a potom zmes naneste na tvár a dekolt. Masku nechajte pôsobiť 15 minút. Pokožka sa napne a zostane krásne hladká.

6. Jablkový nápoj

Na prípravu zdravého nápoja vám stačí jednoduchý odšťavovač. Vytlačenú jablkovú šťavu zmiešajte s vodou, pridajte kvapku citrónu, troška medu a štipku škorice. Jeden pohár Vám rozhodne stačiť nebude

7. Mrazené jablká  

Jablká sa dajú aj zamraziť, treba ich však nakrájať na menšie kúsky. Vydržia aj rok, avšak po rozmrazení sú mäkké a vodnaté. Ideálne, ak neradi zavárate, ale potrebujete pripraviť niečo z jabĺk, napríklad vynikajúcu jablkovú omáčku, o ktorej sme dnes už písali 

8. Jablkový ocot

Ideálny pomocník nielen na dochutenie šalátov ale aj na chudnutie, či podporu imunity. 

Postup:
1. Jablká postrúhame aj so šupkou a jadierkami a dáme do skleného pohára. Zalejeme studenou vodou asi 5 cm od vrchu fľaše. Prikryjeme tanierikom. Každý deň 2-krát premiešame. Po 10 dňoch šťavu precedíme cez hrubé sitko. Šťavu vlejeme späť do pohára, prikryjeme a dáme na chladné miesto. Nemiešame, neodkrývame.
2. Po 20 dňoch precedíme cez jemné sitko, nalejeme do fľaše, zavrieme a uložíme do chladničky. Ocot je hotový!
3. Na pitie je najlepší bez tepelnej úpravy, nefiltrovaný a nepasterizovaný. Každé ráno si dajte z neho jednu lyžičku, zamiešajte s 2 dl vody a vypite nalačno.

9. Čerstvý jablkový kompót


Spomínate si ešte na skvelý jablkový kompót, ktoré nám v lete pripravovali naše babičky? Takto si ho pripravíte.

Ingrediencie:
4 veľké jablká
1 bal. vanilkového cukru
2 PL kryštálového cukru
2 ks škorice
7 ks klinčekov
voda

Postup:
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca a zalejem vodou tak, aby jablká boli tesne pod vodou. Pridáme cukor, vanilku, škoricu, klinčeky. Privedieme do varu a necháme cca. 10 minút povariť. Skvelo chutí aj studený, v chladničke ho môžeme skladovať aj 3 dni.

A na záver obľúbený múčnik, ktorý sme rozhodne nemohli vynechať

10. Jablkový závin

Ingrediencie:

1 lístkové cesto
6 väčších jabĺk
citrónová šťava
1 ČL škorice
100 g  hnedého cukru
2 PL masla

Postup:
Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme ich šťavou približne z polovice citróna a necháme pár minút odležať.
Na panvici roztopíme maslo a keď bude panvica dostatočne rozohriata, pridáme nakrájané jablká, posypeme ich škoricou a hnedým cukrom. Všetko dobre premiešame a chvíľu opekáme.
Ak sú jablká čerstvé, začnú púšťať veľa vody, preto nie je potrebné žiadnu dolievať. Ak ale práve nie je sezóna jabĺk a sú už trošku vysušenejšie, radšej vodu pridajte.

Takto pripravenú zmes dáme po vychladnutí na rozvaľkané lístkové cesto, zabalíme, potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme upiecť.

Veríme, že ste si našli aj Vy svoj recept, ktorý vyskúšate. Prajeme dobrú chuť a krásnu jeseň

Komentáre k príspevku