Náš blog

Ekologické domáce čistiace prostriedky

Pridal A. Harská v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 20.02.2017

Prvé nesmelé, ale občas intenzívne jarné lúče sú už tu a nekompromisne nám odhaľujú všetky šmuhy, prach a nečistoty, ktoré boli milostivo zakryté slabým denným svetlom cez zimné mesiace. Ak už si pomaly plánujete veľké jarné upratovanie, určite sa Vám hodia tieto rady ako nielen ušetriť na drahých čistiacich prostriedkoch, ale tiež spraviť aj niečo pre životné prostredie. Vyskúšajte naše tipy na domáce ekologické prostriedky.

Aby sa prach neusádzal tak rýchlo

Začnime azda najneobľúbenejšou činnosťou všetkých poriadkumilovných osôb – prachom. Ako zariadiť, aby sa prach tak rýchlo neusádzal? Skúste nasledovný recept.
Väčší citrón nakrájajte na plátky, dajte do užšieho pohára (napríklad od zaváraniny) a zalejte 3 lyžicami (slnečnicového) oleja. Nechajte asi týždeň odstáť na tmavšom a chladnejšom mieste. Potom zmes zalejte 1 hrnčekom vriacej vody a dobre premiešajte. Celý roztok sceďte. Do ešte vlažnej zmesi ponorte čistú handru na utieranie prachu. Potom ju vyberte, vykrúcajte a nechajte vysušiť. Takáto prachovka Vám nielenže rýchlejšie pomôže zbaviť sa prachu, ale čo je dôležitejšie, zabráni jeho rýchlemu usádzaniu.    

Ako odstrániť chlpy po našich štvornohých kamarátoch

V mnohých domácnostiach sú rôzni domáci maznáčikovia,  ktorí radi preberajú zvyky ich pánov, takže nezabránite napríklad vylihovaniu na gauči. Majitelia najmä krátkosrstých štvornohých priateľov poznajú problém menom „chlpy“. Ako ich odstrániť ? Poďte sa spolu pozrieť na zopár rád:
- vysávač a občas veľká trpezlivosť najmä pri krátkych chlpoch
- lepiace pásky alebo lepiace kefy na odevy sú tiež skvelým pomocníkom
Vyskúšať však môžete prekvapivo lacnejší a efektívnejší prostriedok: gumové rukavice. Oblečte si ich, mierne navlhčite a jednoducho nimi prejdite po mieste s chlpmi. Tieto sa na gumu prichytia ako na magnet. Rukavice môžete opláchnuť vo vedre s vodou a s čistením pokračovať až kým nezmiznú všetky chlpy.

U našich štvornohých kamarátov ešte chvíľu zostaneme. Ako odstrániť chlpy z gauča či koberca už viete. Ale čo so šatami, z ktorých chcete odstrániť nežiaduce chlpy?  Jednoducho pridajte do bubna práčky kúsok molitanu alebo molitanovú hubku na umývanie riadu. Práčku zapnite na požadovaný program. Počas prania sa chlpy nachytajú na hubku. Hubku môžete po praní očistiť a použiť ju ešte pár krát, alebo ak je príliš znečistená, jednoducho ju vyhodíte.

Aj práčka potrebuje „oprať“

Veruže aj táto potrebuje z času na čas vyčistiť. Rôzne do neba vychvaľované prostriedky na odstránenie vodného kameňa sú často drahé a občas nás ich účinky sklamú. Máme pre Vás recept na vyčistenie práčky nielen od vodného kameňa, ale tiež od rôznych usadením, nečistôt a baktérií, ktoré vedia narobiť poriadny zápach.

Potrebujete len ocot a jedlú sódu (bikarbónu). Do bubna práčky nalejte liter (klasického) octu, pridajte 3 polievkové lyžice sódy a zapnite na vyváranie.
Náš tip: práčka by mala byť suchá, aby Vám program najskôr nevylial ocot, ktorý považuje za zvyšnú vodu.
PS: tým istým spôsobom sa dá krásne vyčistiť aj umývačka riadu.

U prania ešte chvíľu zostaneme. Prezradím Vám ako si vyrobíte ekologickú aviváž.
Ingrediencie:
- 1 hrnček jedlej sódy (bikarbóny)
- 750 ml vriacej vody
- 800 ml klasického octu
- 20-30 kvapiek esenciálneho oleja, ktorý Vám vonia

Do veľkej nádoby nalejeme vodu a pridáme sódu a ocot. Pozor – tieto látky prudko zreagujú, začne sa proces rýchleho penenia, takže nádoba by mala byť dostatočne veľká. Miešajte až kým pena nezačne ustupovať. Potom pridajte esenciálny olej a túto zmes prelejte do plastovej nádoby – napríklad od už vypotrebovanej aviváže (aspoň 2-litrovej). Skladujte ako bežné aviváže. Na 1 pranie stačí asi pol šálky.

Ako vyčistiť aj poriadne znečistenú rúru

Na záver Vám prinášame postup ako vyčistiť aj veľmi znečistenú rúru a to bez extra veľkej námahy.

Ingrediencie:
- hrnček jedlej sódy (bikarbóny)
- klasický ocot
- trocha vody

Pomôcky:
- gumové rukavice
- papierové utierky / handrička
- plastovú alebo silikonovú špachtľu (alebo širokú drevenú varechu so skosenou hranou napr. na palacinky  
- fľašu s rozprašovačom

Najskôr treba vypratať rúru. Vyberte všetky rošty, plechy, teplomer a podobne, čo je vo vnútri. Z ingrediencií vytvorte pastu. V miske zmiešajte sódu s vodou tak, aby vznikla roztierateľná pasta. Nasaďte si gumové rukavice a zmes rozotrite po vnútrajšku rúry – vynechajte vyhrievacie telesá. Sóda zhnedne až sčernie. Nechajte pôsobiť aspoň 12 hodín.
Potom zoberte navlhčené papierové utierky alebo handričku a pomocou nej odstráňte čo najviac už zaschnutej pasty. Na pevne priľnutú zmes použite špachtľu.

Potom do fľaše s rozprašovačom nalejte ocot a nastriekajte do vnútrajška rúry. Ocot zreaguje so zvyškami sódy a vytvorí jemnú penu, ktorá zmyje posledné zvyšky nečistôt.  Nakoniec rúru zvnútra dočistite navlhčenými utierkami alebo handričkou. Opakujte až kým nebude rúra bez zvyškov sódy (poznáte podľa bieleho povlaku, ktorý sóda vytvorí).

Náš tip: na sklo rúry perfektne funguje prášok do pečiva. Jednoducho rozmiešajte 1 balíček s pár lyžičkami teplej vody – vznikne pasta, ktorú nanesiete na sklo rúry a necháte aspoň 30 minút pôsobiť. Potom sklo dôkladne umyte a vyleštite. 


Veríme, že Vám jarné upratovanie pôjde s týmito ekologickými čistiacimi prostriedkami ako po masle a ušetria Vám nielenže nejaké to euro ale tiež aj námahu a čas :) .

Komentáre k príspevku