Náš blog

Lieky z prírody

Pridal A. Harská v kategórii Fitness a zdravie , pridané 16.01.2017

Najskôr teploty pod mínus 10, pár dní na to plus 6... Náš organizmus dostáva pekne zabrať. Ako sa brániť proti rôznym nám život znepríjemňujúcim chorobám či obyčajnému prechladnutiu alebo kašľu?  V lekárni nájdeme nepreberné množstvo všelijakých vitamínov, prípravkov a sirupov, ktoré nám sľubujú zaručený účinok...  Ak však patríte k zástancom prírodných medikamentov, je tento článok určený pre Vás.

Rady našich starých mám, ktoré fungujú už dlhé storočia

Proti prechladnutiu naše staré mamy siahli po Alpe alebo Francovke ak chcete :).  Na lyžičku položte kocku cukru, alebo naberte trochu kryštálového cukru a hojne pokvapkajte Francovkou. Uvoľní najmä upchané nosové dutiny.  
Proti kašľu je osvedčeným prípravkom cibuľa. Často po nej nesiahneme kvôli nepríjemnému dychu, ktorý konzumácia spôsobí. Doprajte si ju aspoň cez víkend. Buď ako surovú na maslom či masťou namastený chlieb alebo ako súčasť čerstvého šalátu. Skvelo chutí s tuniakom alebo syrom „Fetta“.
Ako prvú pomoc pri respiračných ochoreniach a pri nachladnutí môžete vyskúšať  tieto recepty:

Cibuľová šťava s medom

Cibuľku nakrájajte nadrobno a zalejte ju medom. Nechajte aspoň pol hodinky odstáť. Cibuľa lepšie uvoľní šťavu, ktorá sa premieša s medom, takže štipľavé účinky nebudú také výrazné. Cibuľa pôsobí ako antiseptikum, med uľaví boľavému hrdlu. Konzumuje sa spolu, t.j. cibuľa aj med.

Škorica

Má silné antiseptické účinky, rýchlo pomáha tlmiť bolesť hrdla. Vyskúšať môžete nasledovný čajík:
zmiešajte 1 čajovú lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru,  1/8 polievkovej lyžice mletej škorice a asi 5 klinčekov. Všetko zalejte dvomi hrnčekmi horúcej vody (cca. 0,5 litra) a primiešajte dve lyžice medu. Odporúča sa popíjať aspoň 2x za deň, vývar uľavuje od bolestí hrdla.

Chren

Najlepšie domáci a samozrejme čerstvo nastrúhaný. Ak by bol príliš silný, môžete ho zaliať vývarom alebo jednoducho rozpustite kocku bujónu a trocha ho sparte. Okrem skvelej náhrady za horčicu si ho môžete dopriať napríklad k párkom či klobásam. Pôsobí antisepticky, uvoľňuje nosové dutiny, lieči zápaly hrdla.

Zázvor

V súčasnosti veľmi  obľúbený.
Pripraviť si môžete napríklad čaj, samozrejme z čerstvého  zázvoru. Môžete ho nastrúhať alebo nakrájať na kolieska či menšie kocky... Pozor, čerstvý zázvor je ozaj silný, takže na väčší hrnček Vám bohato stačí jedna čajová lyžička. Čaj môžete dochutiť medom. Skombinujete tak protizápalové účinky zázvoru s utlmujúcimi účinkami medu.

Tip: pripraviť si môžete aj zázvorové osladené kocky, ktoré môžete konzumovať napríklad v práci.
Ako si ich pripravíte? Postup je jednoduchý, príprava trvá niečo málo cez hodinu. Najskôr zázvor očistite a nakrájajte buď na kolieska alebo kocky. Takto nakrájaný zázvor vysypte do litra vriacej vody. Do vývaru, ktorý takto vznikne pridajte menšie množstvo kryštálového cukru, približne rovnakú hmotnosť ako mal zázvor. Varte asi ďalšiu pol hodinu. Veľké množstvo tekutiny sa vyparí a celkovo zmes v hrnci stmavne, ale zázvor zároveň trocha spriesvitnie. Po vychladnutí zázvor vytiahnite do cedidla, nechajte trocha odkvapkať a potom obaľte v práškovom cukre. Nechajte usušiť, najlepšie voľne na vzduchu, poprípade v mikrovlnke (maximálne pár sekúnd). Šťavu, ktorá Vám po varení zostala môžete použiť ako sirup. (Skvelo chutí s čerstvou mätou,  sirup môžete rozriediť studenou aj horúcou vodou). 

Dôležitým zdrojom vitamínov sú tiež čerstvé šaláty. Avšak kvôli tomu, že sú „studené“ ich v zime toľko nekonzumujeme.
Čo takto skúsiť teplý šalát?

Zeleninový šalát s cestovinou á la Jaromír

Recept na tento vynikajúci šalát som odkukala od môjho priateľa. Možno bude chutiť aj Vám.

Ingrediencie:
cestoviny (mašličky, trubky.... )
mäsová slaninka
kuracie prsia
ľadový šalát, paradajka, paprika, kukurica.... (podľa ľubovôle)
tvrdý syr
majonéza
biely jogurt
soľ a čierne korenie

Postup:
Najskôr si pripravíme cestoviny podľa návodu na obale.
Keď sa nám cestoviny varia, pripravíme si mäso. Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na menšie kocky alebo rezance. Na panvici roztopíme slaninku a keď pustí tuk, pridáme kuracie prsia, ktoré na panvici posolíme. Necháme na miernom ohni restovať. Medzitým si pripravíme šalát. Zeleninu umyjeme a nakrájame, poprípade natrháme. Premiešame a pridáme trocha majonézy a biely jogurt (zeleninový šalát nezaťaží tak ako majonéza, ale majonézu úplne nevynechávajte, dodá šalátu zaujímavú chuť). Pridáme cestoviny a orestované kuracie mäso (ktoré keď opražíme na slaninke získa lahodnú vôňu a mäsitejšiu chuť). Poprípade dochutíme soľou a čiernym korením. Posypeme nastrúhaným, alebo na kocky nakrájaným tvrdým syrom.

Šalát z červenej cvikly.

To, že cvikla má veľa vitamínov vieme všetci, avšak pre jej zemitú chuť nie je príliš vyhľadávaným pokrmom. Ak ju však správne pripravíme, ulahodíme nielen našim chuťovým kalíškom, ale zároveň dodáme telu potrebné vitamíny a stopové prvky.

Ingrediencie:
čerstvá červená cvikla
čerstvý chren
sterilizovaný hrášok
majonéza
biely jogurt
soľ a čierne korenie.

Postup: cviklu umyjeme a uvaríme v šupke. Varíme až kým nezmäkne. Necháme trocha vychladnúť. Ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. (Pozor: cvikla silno farbí, takže odporúčam obaliť ruku,  v ktorej cviklu držíte mikroténovým vrecúškom. Zafarbenie ruky  sa dá tiež zmierniť citrónovou šťavou, ale trvá to troška dlhšie :) ).  
Do nastrúhanej cvikly postrúhajte čerstvý chren (podľa toho, ako máte radi). Pridajte hrášok, trocha majonézy a bieleho jogurtu. Dochuťte soľou a čiernym korením.
Šalát sa hodí aj ako príloha k zemiakom a mäsu, alebo ako olovrant (môžete tiež pridať krajček celozrnného chleba).



Verím, že Vás lieky z prírody zaujali a recepty pomôžu k tomu, aby ste boli zdraví a fit aj počas zimy.  Na vitamíny však nezabúdajte ani vtedy, keď ste zdraví :) .

Komentáre k príspevku