Náš blog

Jarný detox – módna záležitosť či nutnosť pre naše zdravie?

Pridal A. Harská v kategórii Fitness a zdravie , pridané 30.03.2017

O detoxikácii počul azda každý z nás. Z rôznych strán sa na nás valia všelijaké reklamy na taký či onaký detox... Čo je však skutočnou podstatou detoxu a ako postupovať tak, aby sme náš organizmus nezaťažili ešte viacej? Mnohí z nás siahajú po čisto prírodných ingredienciách, ktorými vyplavia odpadové látky, ktoré sa v našom organizme nakopili počas zimy a dodajú telu potrebné vitamíny, ktoré telo prečistia a najmä, odstránia zimnú únavu.

Pripravili sme pre Vás zopár tipov ako naštartovať aj Váš organizmus, aby ste si slnečné lúče mohli vychutnávať ozaj naplno a bez jarnej únavy. 

Isto ste aj Vy počuli o bylinke menom medvedí cesnak (Allium ursinum). Pôsobí proti celému radu ochorení, čistí náš organizmus a okrem toho, že je zdravá je aj chutná.
 
Legenda hovorí, že medvedí cesnak je prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie ihneď po prebudení sa zo zimného spánku – odtiaľ pôvod názvu tejto bylinky. Má však aj „medvediu“ silu proti rôznym neduhom a chorobám, napríklad: žalúdočné problémy, vysoký krvný tlak, kŕčové žily, bolesti hlavy a migrény, problémy s hornými dýchacími cestami ako je astma a zápal priedušiek. A tiež nesmieme zabudnúť na jeho detoxikačné schopnosti, čiže napomáha vyplaveniu škodlivín z nášho tela a tiež posilňuje našu imunitu.

Vyskúšať môžete napríklad pesto z medvedieho cesnaku, ktoré skvelo dochutí cestoviny, zemiaky, mäso... Vynikajúce je tiež aj na rozpečenom pečive.

Ingrediencie:
- čerstvo natrhaný medvedí cesnak (listy)                           
- olivový olej
- soľ
- citrónová šťava (z 1 citróna)
- olivový olej
- orechy (podľa Vášho výberu)
- chilli (nemusí byť, avšak dodá výraznejšiu chuť)

Postup:
Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a necháme chvíľku odkvapkať. Listy potom vložíme do mixéra a postupne pridáme soľ, citrónovú šťavu a olivový olej (odhadom, aby výsledná zmes nebola ani príliš tuhá ani riedka). Nakoniec pridáme oriešky, ktoré môžeme tiež pomixovať, alebo len pridať nasekané nadrobno. Všetko dobre premiešane a dáme do menších uzatvárateľných nádob. V chladničke nám takto vydrží aj 3 týždne.   

Lahodná nátierka z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:
- 13 čerstvo natrhaných listov medvedieho cesnaku  
- tavený syr
- maslo
- kyslá smotana
- 1 strúčik cesnaku
- mleté korenie (čierne, chilli...)

Postup:
Tavený syr, maslo a kyslú smotanu zmiešajte v pomere 4:1:1. Listy medvedieho cesnaku nakrájajte na väčšie kúsky, pridajte rozdrvený strúčik cesnaku, korenie podľa chuti a všetko dobre zmiešajte alebo rozmixujte. Hotovo. Pri servírovaní môžete nátierku dozdobiť nadrobno nasekanými listami medvedieho cesnaku.


Koncentrované vitamíny v prírodnej podobe

V súčasnosti sú veľmi obľúbené rôzne smoothies, čo je v podstate rozmixované ovocie a zelenina – čiže koncentrovaný príliv vitamínov. Ale čo je dôležitejšie, do smoothies môžeme pridať aj zeleninu, ktorú bežne nekonzumujeme v surovom stave, napríklad zelerové lístky.  

Vyskúšať môžete toto detoxikačné smoothie z ananásu, špenátu a banánu.
Ananás obsahuje až 80% vody, má bohaté zásoby vitamínu C, B1 a B6, nízky obsah kalórii ale vysoký obsah vlákniny,  čiže je ideálny na detoxikáciu a chudnutie. Okrem toho podporuje trávenie, má protizápalové účinky a ocenia ho tiež ľudia trpiaci artritídou, zápalom dutín a bolesťami kĺbov.
Špenát je bohatý na vitamíny celkovo, najmä na vitamín C a železo.

Ingrediencie na 1 porciu:
- ½ banánu
- 1 hrsť mladého (baby) špenátu
- ½ šálky nasekaného čerstvého ananásu
- 1 kiwi

Postup:
Špenát dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Vložíme do mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme. Pridáme ostatné ovocie a všetko dobre premixujeme. Môžeme pridať ešte trocha vody a na zvýraznenie chuť trocha citrónovej šťavy.

Antioxidačné smoothie špeciál

Základom je červená repa, ktorá nám prečistí krv a pečeň, má protizápalové účinky a okrem toho je repa bohatá na železo a antioxidanty, ktoré sú nevyhnutné v boji proti starnutiu, rakovine, Alzheimerovej chorobe a mnohým ďalším chorobám.
 
Ingrediencie na 1 porciu:                                              
- 1 malá červená repa (čerstvá, olúpaná)
- 2/3 šálky lesného ovocia (čerstvé alebo mrazené)
- citrónová šťava (z pol citróna)
- 2/3 šálky vody

Postup:
Najskôr rozmixujeme na menšie kocky nakrájanú cviklu s vodou. Pridáme lesné ovocie a citrón a podľa potreby ešte trocha vody.

Prajeme úspešný a najmä zdravý štart do jarných mesiacov  :)

Komentáre k príspevku