Náš blog

Domáca prírodná kozmetika

Pridal A. Harská v kategórii Fitness a zdravie , pridané 06.03.2017

 

Prvé slnečné lúče v nás akosi podvedome prebúdzajú túžbu po prírode, očiste tela a prostredia v ktorom žijeme. Snažíme sa jesť viacej zdravého jedla, konzumovať viac ovocia a zeleniny, piť viac čistej vody. Veľké jarné upratovanie prebieha už tradične asi v každej domácnosti. O ekologických čistiacich prostriedkoch sme písali nedávno. Dnes sa pozrieme na kozmetické prípravky, ktoré nám pomôžu nielen ošetriť našu pokožku ale tiež dobiť vnútorné baterky.  A ako inak, pekne „prírodne“, bez chemikálií, ktoré sú súčasťou azda každého kozmetického prípravku. Ingrediencie, ktoré na výrobu týchto čisto prírodných výrobkov budete potrebovať nájdete často bežne v domácnosti, takže okrem Vášho zdravia potešia tiež aj Vašu peňaženku :) .
 
Kleopatrin kúpeľ – na hydratáciu pokožky celého tela
Ingrediencie:   
1l plnotučného mlieka
2PL morskej soli
2PL jedlej sódy
200 g medu
10 kvapiek ružového oleja /(lupienky ruže)
Ako na to:
Na sporáku vo vodnom kúpeli zahrejte med aby zmäkol. Takto zmäknutý teplý med vmiešajte do vlažného mlieka. Napustite si vaňu vodou. Teplotu vody zvoľte tak, aby ste sa v kúpeli cítili príjemne. Do prúdu tečúcej vody pridajte soľ a sódu a všetko dobre premiešajte rukami, aby sa prísady rozpustili. Do kúpeľa potom vlejte mlieko s medom. Nakoniec pridajte ružový olej, poprípade aj celé lupene ruže. Aby sa dostavili hydratačné a relaxačné účinky, mali by ste v kúpeli oddychovať aspoň 15 minút.  
 

Peelingové čokoládové pokušenie
Ingrediencie:                                                        
1 šálka hnedého cukru
½ šálky kokosového oleja (izbovej teploty)
1/3 šálky mandľového oleja (dostať kúpiť napr. v bio-potravinách)
2 lyžice kakaového prášku (lepšie s vyšším obsahom kakaa)
zopár kvapiek esenciálneho (kokosového) oleja
Ako na to:
Ingrediencie jednoducho zmiešajte dokopy a môžete ihneď aplikovať. Dávka stačí na peeling celého tela.
Ak budete peeling aplikovať len na tvár, jednoducho dajte zmes do uzatvárateľnej nádoby. V chladnejších podmienkach vydrží zmes aj pol roka.

Radi tvoríte originálne darčeky? Vyskúšať môžete ozaj originálne ale najmä prírodné kozmetické prípravky. A keď do ich výroby zapojíte aj deti, získate nadšených pomocníkov.

Šumivá bomba do kúpeľa
Ingrediencie:                                                                       
50g sušeného mlieka
50 g kukuričného škrobu
100 g kyseliny citrónovej
200 g jedlej sódy
potravinárske farbivo
1 PL oleja (jojobový, levanduľový, mandľový, citrónový...)
sušené bylinky alebo koreniny
vodu podľa potreby (najlepšie v rozprašovači)
Ako na to:
V miske zmiešajte sušené mlieko, kukuričný škrob, kyselinu citrónovú a sódu. Pridajte potravinársku farbu a olej. Rukami vymieste hmotu až kým nebude mať konzistenciu podobne ako vlhký piesok. Zmes môžete kvôli zvlhčeniu poprášiť vodou v rozprašovači. Zo zmesi by sa mali dať tvarovať guľôčky (stačí jemné zovretie rukami). Zakúpiť si môžete aj špeciálnu formu na kúpeľňové bomby, alebo môžete použiť rôzne formy na pečivo alebo mafiny či nádobku na ľad. Na dno formy môžete nasypať bylinky, korenie alebo hoci aj usušené a na väčšie kúsky podrvené lupene ruže. Zmes v guľôčke natlačte do formy a po 15 minútach ju môžete z formy vybrať. Takto vytvarovanú zmes nechajte vyschnúť ešte aspoň 3 dni.
Jednotlivé šumivé bomby môžete zabaliť do celofánu a previazať napríklad prírodnou šnúrkou – získate tak originálny voňavý darček :) . 

Domáci balzam na pery
Ingrediencie                                                                             
1 PL kakaového masla
1 ČL kokosového oleja
1 ČL vločiek včelieho vosku (dostať kúpiť v bio-potravinách)
5 kvapiek esenciálneho oleja
Ako na to?
Kakaové maslo a kokosový olej rozpustite vo vodnom kúpeli.
Potom pridajte včelí vosk a esenciálny olej. Ak sa Vám balzam zdá príliš mäkký, pridajte zopár vločiek včelieho vosku. Potom zmes vylejte do prázdnych formičiek od balzamu.
PS: ak nemáte žiadnu prázdnu formičku od balzamu, skúste sa pozrieť v špecializovaných obchodoch – na internete ich nájdete v hojnom počte.  

Dúfam, že Vás tipy zaujali a neviete sa dočkať, kedy už niektorý vyskúšate. Ďalšie zaujímavé a najmä nášmu telu prospešné recepty zverejníme už onedlho :) .

Vysvetlivky:
PL – polievková lyžica
ČL – čajová lyžička

Komentáre k príspevku