Náš blog

Plesová sezóna vrcholí...

Pridal A. Harská v kategórii Fashion , pridané 23.01.2017

 

... a Vy sa už neviete dočkať, kedy si oblečiete krásnu plesovú róbu, navštívite kaderníka, kozmetičku.... Či už to priznávame alebo nie, plesy milujeme najmä my ženy, lebo si v ten deň môžeme splniť náš detský sen – byť krásnou princeznou... Na čo si však dať pozor, aby sme nejakým detailom nepokazili celkový dojem?
Poďme sa pozrieť na zopár maličkostí, ktoré môžu mať veľké následky.

Začneme výberom šiat. Tieto volíme podľa tematického zamerania a charakteru daného plesu. Najskôr si treba zistiť, či sa jedná o „ples“ prebiehajúci napríklad na vidieku, ktorý organizuje napríklad miestny hasičský spolok či podobná miestna organizácia. Na takýchto plesoch, ktoré bývajú väčšinou aj v menšom rozsahu, volíme strohejšie oblečenie. Často stačia šaty v štýle „malé čierne“ (aj keď samozrejme nemusí ísť len o čiernu farbu). V bohatej či extravagantnej róbe by sme pôsobili „nemiestne“ a cítili by sme sa prinajmenšom divne. A naopak, plesy organizované väčšími spoločnosťami, mestské plesy, najmä vo väčších mestách si vyžadujú aj primeranú investíciu do róby. Je dobré si zistiť, v akom štýle je takýto ples organizovaný. Je v štýle 30-rokov či napríklad v španielskom štýle? Váš výzor by mal tomuto štýlu zodpovedať aspoň v náznakoch, či niektorých detailoch. Dnes je už na trhu obrovská ponuka rôznych rób na rôzne príležitosti. Je na Vašom zvážení, či si kúpite „univerzálnejšie“ spoločenské šaty vhodné tiež na iné slávnostné chvíle, alebo investujete do Vašej róby snov alebo si ich len zapožičiate. Aj krajčírky dnes už vedia zhotoviť „zázraky takmer na počkanie“. A ešte jedna dôležitá vec pri výbere róby.                                               


Foto: spoločenské šaty na mieru z ateliéru Veroniky Kostkovej

Nezabúdajte, že sa v nej musíte cítiť pohodlne. Príliš tesný živôtik, padajúce ramienka, úzka sukňa, korzet, v ktorom sa bojíte urobiť nejaký pohyb rukou, aby ste neodhalili viac než chcete.... To všetko sú detaily, ktoré Vám môžu pokaziť krásny zážitok.

Foto: spoločenské šaty na mieru z ateliéru Petry Pršovej

 

Účes. Na minuloročnom plese som bola prekvapená množstvom rôznych kreácií, ktoré dokážu vytvoriť vlasoví štylisti. Aj s ozdobami do vlasov. A veruže takéto účesy sa v niektorých prípadoch pohybovali aj okolo sto eur Myslím, že ples je práve tá príležitosť, kedy do kaderníka a do účesu treba investovať. Jednak si účes doma nikdy nespravíte tak umne ako skúsený kaderník (hoci Vám kamarátka aj pomôže, robiť si zložitejší účes sama zvládne asi len máloktorá z nás) a jednak Vám účes vydrží takmer bez poškvrny celý večer. Aj účes by mal ladiť s róbou a celkovým výzorom. A mali by ste sa v ňom tiež cítiť dobre. Nebojte sa komunikovať s kaderníkom o Vašich pocitoch. Ak sa napríklad necítite dobre s vlasmi zopnutými dozadu, pretože ste zvyknutá nosiť ofinu, prejaví sa to aj na celkovom dojme, ktorý z Vás bude vyžarovať. Ak sa rozhodnete spraviť si účes doma, poprípade účes vôbec neriešiť, lebo máte napríklad krátke vlasy, nezabudnite aspoň na nejakú ozdobu do vlasov či lak s trblietkami.

 

Make-up. Kým s účesom je to niekedy zložitejšie, ak si ho chcete spraviť sama, make-up väčšinou zvládame dobre. Nebojte sa pridať na intenzite, zvýraznite najmä oči. Dymovými odtieňmi, trblietavými tieňmi a linkou určite nič nepokazíte. O tom, že dôkladne upravené obočie a nechty sú vizitkou každej ženy isto viete a sú súčasťou aj Vášho každodenného outfitu. K večernému osvetleniu sa hodia výraznejšie a sýtejšie tóny lakov. Dovolené sú tiež akékoľvek kamienky či ozdobné prvky... Avšak nezabúdajte, že menej je viac. Jeden zvýraznený necht na každej ruke bohato stačí. Nechcete predsa pôsobiť gýčovito.

Doplnky – šperky, kabelka, topánky, bolerko či štóla cez ramená...
Na minuloročnom mestskom plese som zostala pri niektorých dámach v miernom šoku. Krásna róba, nádherný účes a plastové šperky, ktoré priam kričali, že sa jedná o lacnú bižutériu ! Dámy, ozaj si myslíte, že keď si dáte šnúru plastových korálikov okolo krku, že tým niečo zlepšíte? Ak nemáte vhodnú bižutériu, rozhodne spravíte lepšie, ak si ani žiadnu nedáte.  V dnešnej dobe je neskutočne veľa možností, veľký  výber bižutérie v širokom cenovom rozpätí. Nemusí sa jednať o pravé zlato či striebro (naopak, zlaté a strieborné retiazky, ktoré bežne nosíte nechajte pri tejto príležitosti radšej doma), ale ani o plastové koráliky, ktoré máte možno ešte po Vašej mame... Toto sú presne tie maličkosti, ktoré môžu pokaziť celkový dojem. Nezabúdajte, že treba tiež zvoliť správne proporcie. Ak máte šaty bez výstrihu, či s bohatou výšivkou, je lepšie si dať výraznejšie náušnice a náhrdelník vynechať. Naopak, ak máte šaty korzetového typu alebo s hlbokým výstrihom, je vhodné dotvoriť „prechod“, t.j. zakryť holé nepokryté miesto, náhrdelníkom.



Foto: spoločenské šaty na mieru z ateliéru Petry Pršovej

Malý manuál k akému výstrihu je vhodný aký typ náhrdelníka nájdete na našom blogu na konci článku: https://www.zoc-max.sk/presov/blog/fashion/42-sperk-podla-typu-osobnosti Podľa Vášho vkusu môžete voliť mierne okázalé až extravagantné kúsky. Ak máte šaty bez rukávov, potrebujú prikryť Vaše paže. Tu je vhodný výrazný náramok. Naopak, ak máte rukávy, voľte radšej výrazný prsteň.

A ešte jeden tip: nechcite príliš ladiť farbu róby a doplnkov. Dať si k bledomodrým šatám bledomodré šperky lebo chcete byť zladená je často kameňom úrazu. Ak sú totiž šaty a šperky tón v tóne, výsledný efekt bude jednoliaty. Šperky majú podtrhnúť Váš outfit, musí byť vidno, že toto sú šperky a nie je to súčasť róby. Samozrejme, treba zvoliť vhodnú farbu, k zlatým šatám strieborné šperky ladiť nebudú. Ak však máte čierne topánky (a predpokladám, že aj do čierna ladenú taštičku), mali by mať aj šperky prvky čiernej. Nehovorím, že musia byť celé čierne. Ale určite si nevyberajte šperky v takých farbách v akých máte róbu. Naopak, ak máte na róbe nejaké ozdoby (koráliky, flitre, čipka...) v danej farbe, mali by mať aj šperky takú farbu. Dve farebné kombinácie sú práve tak akurát.


Foto: spoločenské šaty na mieru z ateliéru Veroniky Kostkovej


 

Topánky voľte také, aby sedeli k celkovému outfitu. A najmä – aby boli pohodlné a dobre sa Vám v nich tancovalo. Ak radi tancujete, vyskúšajte napríklad tanečné topánky, ktoré dostanete v špecializovaných predajniach pre tanečníkov. Majú ohybnú podrážku a podpätok, ktorý je určený na tanečné parkety, takže Váš krok bude rozhodne stabilnejší. Topánky sa predávajú v rôznych farebných kombináciách, s minimálnou, alebo naopak bohatou, väčšinou štrasovou výzdobou.

Asi netreba písať, že tašky, ktoré nosíte  do práce nie sú vhodné na ples. Ani na taký ten „obyčajný“, ktorý organizuje nejaký malý miestny spolok. V kurze sú stále listovky a dajú sa zohnať tiež šikovné a „šik“ pevné taštičky, samozrejme do ruky, nie na rameno.  

Posledným, no často nutným doplnkom sú rôzne prikrývky ramien. Od kožušinových plédov, cez bolerká  a šifonové šály a štóly... Možností je veľa. Platí pravidlo, že takáto prikrývka musí ladiť s celkovým outfitom a mala by tiež plniť aj ochrannú funkciu – chrániť Vás pred prípadným prechladnutím. Ako funkčný a ozdobný prvok môžete tiež použiť vhodnú brošňu – podrží štólu či šál tam kde treba a uvoľní Vám ruky.

Nuž, milé dámy, verím, že ste si v tomto článku našli zopár tipov, ktoré využijete. A ten najdôležitejší na záver – je to Váš večer. Takže hoďte aspoň na pár hodín všetky starosti za hlavu a užite si tú nádheru svetla a rób a obdivných pohľadov. Zaslúžite si byť tou povestnou kráľovnou večera. Veď ďalší ples bude až o rok. Príjemnú zábavu :)                                    

Komentáre k príspevku