Náš blog

Módny dizajn na Slovensku (2. diel)

Pridal A. Harská v kategórii Fashion , pridané 22.03.2017

Nedávno sme písali o slovenskej návrhárke Petre Pršovej, ktorá nám poodhalila rúšku tajomného sveta módnych dizajnérov.
Dnes Vám predstavíme ďalšiu skvelú návrhárku, Veroniku Kostkovú, ktorá taktiež pochádza z mesta módy – z Trenčína a čo viac, s Petrou sú nerozlučné kamarátky. Hoci majú spoločný ateliér, každá má svoj osobitný štýl tvorby. Veronika sa v poslednej dobe viac zamerala na tvorbu „snov“  a to návrhy svadobných šiat a doplnkov. Poďme sa pozrieť do Veronikinho rozprávkového sveta nadýchaných slávnostných látok a jedinečných doplnkov.

Kto ti určuje návrhy? Je to v spolupráci so zákazníkmi alebo majú zákazníci svoje konkrétne predstavy a ty im ich splníš?
Je to veľmi individuálne- sú zákazníčky, ktoré majú veľmi jasnú predstavu a sú také, ktoré si chcú nechať poradiť. Pri prvej skupine je to niekedy komplikovanejšie, pretože klientka si nie vždy vyberie typ šiat vhodný pre jej postavu, látku vhodnú k jej typ pleti a podobne. Preto som rada,  keď sú klientky ochotné nechať si poradiť a mám tak aj väčší priestor pre kreativitu.

Niektoré veci vyzerajú na prvý pohľad jednoducho, no za ich tvorbou sa často skrýva veľa drobných úskalí... S akými „problémovými bodmi“ sa pri svojej tvorbe stretávaš najčastejšie ?
Áno, to je pravda a v praxi sa mi neraz potvrdilo,
že tie jednoducho vyzerajúce veci sú často tie najkomplikovanejšie. Pri práci na svadobných šatách je najdôležitejšie vedieť návrh zrealizovať tak, skvelo vyzeral zo všetkých strán a za všetkých okolností a zároveň sa v ňom klientka cítila pohodlne a mohla si tak naplno vychutnať svoj „Deň D“.

S akou najextravagantnejšou požiadavkou si sa doteraz stretla?
Našťastie mám klientky na rovnakej vlnovej dĺžke ako je tá moja, takže s nejakými extrémami som sa zatiaľ nestretla.  A ako sa hovorí: človek si priťahuje to, čo vysiela, takže sa dá povedať, že aj moje zákazníčky sú presne také ženy, pre ktoré je určená móda ktorú navrhujem.

Prezradíš nám, aké netradičné materiály  na svoje modely používaš?
Asi ťa sklamem, ale nepoužívam žiadne netradičné materiály. Móda, ktorú navrhujem je nositeľná a preto aj výber materiálov je prispôsobený tomuto faktu. Snažím sa používať materiály, ktoré sú kvalitné a ľahko  sa udržiavajú.  

Máš nejaké tajné tipy a triky, ako sa cítiť „chic“ ?
Byť  „chic“ vychádza zvnútra J , takže žiadne stylingové triky veľmi nepomáhajú. Ja som napríklad zástanca „normcore“ trendu- jednoduché nadčasové kúsky v bielej, sivej a čiernej farbe, ktoré sú ľahko kombinovateľné, nadčasové a s vhodnými doplnkami sú vhodné takmer na každú príležitosť.

Ako si sa dostala k povolaniu snov - navrhovať svadobné šaty a doplnky?  
Paradoxne - navrhovanie svadobných šiat nebolo mojím pôvodným dizajnérskym snom, ale život to tak nejako zariadil, že svadobné šaty si našli ku mne cestu a už si ani neviem predstaviť , že by som sa im nevenovala. V mnohých prípadoch je to jediný krát , čo si žena dá ušiť šaty na mieru . Svadba je deň, o ktorom mnoho žien sníva celý život a svadobné šaty k tomu neodmysliteľne patria. Je úžasné plniť ľuďom ich sny a realizovať ich predstavy.  


Aké sú momentálne trendy vo výbere svadobných šiat?
Postupne sa upúšťa od trendu „tortových“ šiat a ženy majú skôr záujem o ľahké, splývavé šaty v štýle „bohémsky-chick“. Tento rok sú veľmi populárne šaty v jemných pastelových odtieňoch bledoružovej, holubičej sivej alebo belasej. Myslím, že to len potvrdzuje pravidlo, že svadobné šaty nemusia byť len žiarivo biele či v tónoch „šampaň“.

Kde berieš inšpiráciu?                            
Inšpirácia prichádza ku mne sama, najčastejšie na základe nejakých vizuálnych podnetov. Niekedy je to umenie, krajina, odev samotný alebo človek, ktorý ma inšpiruje. Patrím k tým šťastným jedincom, ktorých má múza rada J .

Prezradíš nám, či okrem svadobných šiat navrhuješ aj prvky svadobnej výzdoby?
Svadobnej výzdobe sa nevenujem, hoci by ma to veľmi bavilo. Potrebovala by som však, aby mal deň aspoň 48 hodín aby som stíhala aj toto. Avšak spolu s návrhárkou Petrou Pršovou a fotografkou a grafičkou Ivanou Poruban Santovou sme založili značku MY, ktorá sa zameriava na rozlúčky so slobodou a odevy pre družičky.


Čo by si poradila mladým ľuďom, ktorí by sa chceli stať módnymi dizajnérmi?
Aby sa riadili mottom, ktoré v tejto brandži funguje na 100% - že úspech je 30percent talentu a 70percent driny. 



Veronika Kostková
- absolventka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave je jednou z tých dizajnérok, ktorá do každého zo svojich modelov vkladá príbeh. "Na móde ma najviac bavia príbehy, ktoré do nej dizajnéri vkladajú, a my sa vďaka nim stávame ich hercami." Každá z jej doterajších kolekcií bola úplne iná a niečím výnimočná. Niektoré z nich boli veľmi vydareným školským projektom, pre iné si tému zvolila autorka sama. Veronika si lásku k módnej tvorbe budovala už od detstva. V slovenskom "meste módy" vyštudovala Strednú priemyselnú školu odevnú, kde dodnes učí novú generáciu mladých módnych talentov. Svojou tvorbou sa prezentovala na mnohých módnych podujatia na Slovensku aj v zahraničí. Je držiteľkou špeciálnej ceny medzinárodného projektu "Re-act 2013" z poľskej Lodže, svoje kolekcie predstavila v rámci London fashion weeku v rámci showroomu slovenského dizajnu, prezentovala sa na týždňoch módy v Prahe aj Bratislave a na mnohých iných. Momentálne žije a pôsobí v Trenčíne.

Komentáre k príspevku