Náš blog

10 zásad, podľa ktorých sa riadia bohatí ľudia

Pridal v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 14.05.2018

Prinášame vám zopár overených rád, ktoré ak si osvojíte, už nikdy nezažijete ten nepríjemný pocit – „TÝŽDEŇ PRED VÝPLATOU“

Toto nie je návod, ako sa z noci na ráno stať milionárom.

Toto je návod, ako sa naučiť hospodáriť s peniazmi. Spomeňte si, koľko ste zarábali 15 rokov dozadu. A vyžili ste z toho. Teraz zarábate o 40% viac a stále máte ten istý problém, že na konci mesiaca žijete z posledného. 

Steve Siebold, hovorí, že byť bohatý nie je o peniazoch. Je to o spôsobe myslenia. 26 rokov sa rozprával s bohatými ľuďmi, pretože chcel vedieť ako sa stať bohatým. V bestselleri „Jak myslí bohatí“ spísal niekoľko užitočných právd, čím sa bohatí ľudia líšia od priemerných. (knihu kúpiš v PANTARHEI 11,04 EUR)

 

Bohatí nakupujú vo veľkom, s kupónmi a vo výpredajoch.

Bohatí neutrácajú zbytočne naviac za veci, ktoré si môžu kúpiť lacnejšie. Napríklad Hilary Swank – áčková hollywoodska hviezda, bola videná, ako pobehuje po obchode so zľavovými kupónmi. Prečo nie? Prečo by mala za rovnakú vec platiť viac? A peniaze, ktoré jej ostanú, môže zas investovať inde. Napríklad do zážitkov.

My sme pre vás pripravili predĺžený víkend plný zliav. Potrebovali ste niečo kúpiť? Teraz je tá správna príležitosť. Nezabudnite, že u nás na uplatnenie zľavy nepotrebujete žiadne kupóny. Od 18. do 20. mája, dostane zľavu každý. Zoznam zliav nájdeš -- KLIKNI TU.

Robert Kiyosaki, autor bestselleru „Bohatý otec, chudobný otec“ hovorí, že 

„Bohatí ľudia si doprajú luxus ako poslední, zatiaľ čo chudobní ľudia a stredná vrstva ho majú tendenciu kupovať ako prví.“

Bohatí ľudia majú tendenciu skromnosti. 

Určite ste sa sami stretli s tým, že si váš kamoš kúpil novučičkú audinu, napriek tomu, že jeho mesačný príjem je 800€ mesačne. Aj on sám vie, že je to mimo jeho limity. Je vedecky dokázané, že priemerní ľudia si kúpia kopec šrotu za ťažké peniaze, len aby sa ukázali, že na to majú. Napriek tomu, bohatí ľudia si kúpia auto iba ako prostriedok na to, aby sa dostali z miesta A do miesta B. Napríklad taký Mark Zuckerberg (zakladateľ Facebooku), ktorý sa vozí na obyčajnej Honde za 20 tisíc.

Ani Michelle Obamová nechodí nakupovať do extrémne luxusných módnych obchodov, pretože dáva prednosť predajniam typu H&M. Mnohí chudobní pritom pohŕdavo hľadia na výpredaje a búchajú sa do hrude, že oni majú na to zaplatiť plnú sumu…no v skutočnosti na to nemajú!

Bohatí ľudia NIKDY nekupujú niečo, na čo nemajú. 

U priemerných ľudí sa bežne stáva, že si kúpia drahý mobil. V poriadku. Ale oni si kúpia o rok nový mobil, pretože je to novinka, pritom ten starý im stále dobre funguje. A pritom, ten starý ešte stále nemajú splatený. Prečo? Naozaj potrebujete nový televízor, kým ten starý vám ešte dobre slúži? Uvidíte na ňom niečo iné ako na tom starom?

Bohatí ľudia neplatia kreditkami

Bohatí ľudia platia v hotovosti. Tým pádom neminú viac, ako majú v peňaženke. Chodievajte do bankomatu iba 1x za týždeň. Vyberte si iba toľko, koľko ste si naplánovali minúť v daný týždeň. Vieme, že v obchodoch na vás číha kopec lákadiel, ktoré vo vás vyvolávajú pocit, že sa bez toho nezaobídete a že za takú cenu to už nikdy nekúpite. Naučte sa ovládať. Nemiňte viac, ako ste si vybrali v hotovosti z bankomatu.

Bohatí ľudia nestávkujú v lotérii

Chudobní ľudia často kupujú žreby a stávkujú v lotérii. Dúfajú, že sa na nich usmeje šťastie a oni vyhrajú peniaze, ktoré im vyriešia všetky problémy. Ale prosím vás, AKÁ JE TAM PRAVDEPODOBNOSŤ? 

Bohatí ľudia sa nespoliehajú na šťastie, spoliehajú sa sami na seba a tvrdo pracujú, aby dosiahli svoje ciele.

Bohatí ľudia vedia, že štúdium nie je všetko

Koľko je na Slovensku právnikov? Všetci sa učia z rovnakých skrípt. Prečo sú niektorí viac úspešnejší ako tí druhí? 

Tí úspešní nielen študujú, ale hlavne pracujú na svojich schopnostiach. Získavajú skúsenosti. Získavajú kontakty. Učia sa pracovať. Blíži sa leto. Koľko z vás, študenti, má už naplánovanú letnú brigádu? Alebo radšej plánujete veselé bezstarostné leto so svojimi priateľmi na úkor svojich rodičov?

Bohatí ľudia nesnívajú o minulosti

Koľkokrát ste už počuli vety typu: „Jáj, ako nám za tých komunistov bolo dobre“, „vtedy sme dostali bezúročnú pôžičku“, „predtým sa nám žilo lepšie“.

Priemerného človeka poznáte podľa toho, že velebí minulosť. De facto si nedokáže predstaviť lepší život ako v dobe, ktorú už zažil. Prečo? Minulosť je pre neho odskúšanou istotou. Nech už aj nebola ideálna, on sa bojí akejkoľvek neistoty. Nadáva na každú dobu, v ktorej žije. Predtým bývalo lepšie, zvykne hovorievať. Bohatí ľudia naopak vedia, že tým, kým sú dnes, z nich urobila práve minulosť. A budúcnosť si môžu utvárať sami prostredníctvom súčasných snov, cieľov a nápadov.

Bohatí ľudia nepozerajú televízor

Teda, nepozerajú televízor bezcieľne. Radi si pozrú dobrý film alebo zaujímavú debatu. Naopak až 67% priemerných ľudí pozerá televízor niekoľko hodín denne. A to bez zjavného záujmu, či výberu programu. Pozerajú len tak, zo zvyku. Skúste si zrátať aká je to strata času. Naša rada znie, ak máte veľa voľného času, ktorý máte vyhradený na relax, radšej čítajte knihy. Sú omnoho väčším zdrojom vedomostí a poznania.

Bohatí ľudia sa starajú o svoje zdravie

Vedeli ste, že bohatí ľudia počítajú kalórie? Veria, že dlhší život im zaručí dlhšiu dobu, kedy budú môcť peniaze zarábať a tiež dlhší čas, kedy si budú môcť svoje bohatstvo užiť.

A keby ste sa ohrádzali na to, že nechcete celý život prežiť zhromažďovaním majetkov, tu je ďalšia rada: „Priemerní ľudia si vyberajú medzi kariérou a rodinou. Bohatý človek vie, že môže mať oboje.“

Napríklad slovenská spisovateľka Zuzana Štelbaská, píše úspešné poviedkové knižky pre deti a popritom sa stará o svoje deti a aj celú domácnosť, lebo jej manžel je často na cestách. Robí to tak, že vstáva veľmi skoro ráno a v tom rannom tichu, kedy všetci ešte spia našla ten správny pokoj na písanie svojich knižiek.

Ako by povedal básnik: „Všetko sa dá, len treba chcieť.“

Bohatí ľudia sa usmievajú

Počuli ste o už o efekte „zrkladlenia alebo zrkadlových neúronoch“? Tieto sú stimulované, keď sa niekto na nás usmeje, máme tendenciu ho opakovať, obetujeme mu úsmev späť. Preto už len takýmto jednoduchým spôsobom si môžeme vylepšiť atmosféru na pracovisku, pri jednaní, pri pracovnom pohovore ... Keď sa budeme viac snažiť usmievať, budeme prekvapení, aký pozitívny efekt sa nám vráti.

Takže na záver : nezabudnite, že každého život bude taký, aký si ho spravíme. A ako povedal Peter Krištofovič z Podnikateľskej akadémia Petra Krištofoviča:

„Buď chceš alebo nechceš. Ostatné sú kecy.“

 

 

Komentáre k príspevku