Náš blog

Prípravy na Veľkú noc sú rôzne

Pridal LIONBABY.sk v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 29.03.2018

O pár dní nás čaká sviatok, ktorý má síce korene najmä v kresťanstve, no v súčasnosti je vnímaný najmä marketingovým smerom. Sviatok, na ktorý sa každý pripravuje inak. Čo krajina, to iná príprava ma veľkonočné sviatky. Kým niekto sa snaží, aby bol jeho domov dokonale uprataný, iný sa sústredí najmä na svoje vnútro a rozjímanie nad smrťou a utrpením. 

Veľká noc ako vrchol liturgického roka

Veľká noc, to však nie je len utrpenie. Je to aj obdobie radosti, ktorá pochádza z Ježišovho zmŕtvychvstania. Na Veľký piatok Ježiš zomrel na kríži, kresťania po celom svete smútia. No v nedeľu prežívajú radosť. Tá pokračuje aj naďalej, keďže Veľká noc a jej slávenie je vrcholom kresťanstva. 

Hľadanie vajíčok v záhrade

Slávenie Veľkej noci nie je však všade rovnaké. Na Slovensku sú slávené najmä bohoslužby, inde sa Veľká noc uberá hlavne komerčným smerom. V takej Amerike sa ľudia objavia v kostoloch, no viac ich trávi doma v záhrade. Práve tam totiž deti hľadajú veľkonočné vajíčka a zbierajú ich do košíkov. Čokoládové dobroty sú ukryté v záhrade, pričom ich naháňa dospelý, ktorý je prezlečený za veľkonočného zajaca. Toto víkendové hľadanie je spojené práve s Veľkou nocou, a preto príprava začína v obchodoch. 

Príprava na Veľkú noc s rodinou

Marketingové prežívanie Veľkej noci spôsobilo, že takmer všetko si môžete kúpiť práve v obchodoch. Ozdobené vajíčka, či kraslice, ozdoby, dobroty, teda všetko, čo je spájané s Veľkou nocou. Niekedy tomu tak nebolo, a rodina viac času trávila spolu práve prípravou ozdôb na Veľkú noc. 

Tradičné zdobenie kraslíc je však v dnešnej dobe zriedkavé a deti sa s takouto činnosťou dnes nestretávajú, výnimkou môžu byť školy a škôlky, kde deti vedú aj k takejto činnosti. 

Vy, ako rodičia, sa však so svojimi deťmi na Veľkú noc môžete pripravovať spolu. Ak nepatríte medzi tých, čo sú majiteľmi šikovných rúk, množstvo skvelých inšpirácií nájdete na internete. Tam sa skrývajú návody na veľkonočné ozdoby, ktoré zvládnu všetci členovia rodiny. Nielenže si rozžiarite vašu domácnosť veľkonočnou výzdobou ale strávite so svojou rodinou veľmi pekné chvíle. 

Pripravte sa na Veľkú noc bez stresov

Mať doma upratané a vyzdobené nie je jediné, na čo si mnohí dajú záležať. Dobroty, ktoré k Veľkej noci neodmysliteľne patria nesmú chýbať na žiadnom stole. Výrobky z mäsa, mlieka a vajec sú tradičné veľkonočné jedlá, ktoré si na Bielu sobotu chodia mnohí posvätiť do kostola. Takto posvätené jedlá si vychutnávajú až na svitaní, čiže v nedeľu. Nakúpiť všetko potrebné môže byť v mnohých prípadoch zdĺhavé a stresujúce, preto je vhodné, ak si nákupy rozložíte. 

Obchody počas veľkonočných sviatkov, ale aj krátko pred nimi praskajú vo švíkoch a rady pred pokladňami sú nekonečné. Aby ste sa tomuto vyhli, nakúpte si niektoré potraviny vopred. Mlieko, vajcia, či múka by nemali chýbať v žiadnej domácnosti, a preto si ich zaobstarajte ešte pred tým veľkonočným zhonom v obchodoch. 

Iný kraj, iný mrav

Nielen na Slovensku sa Veľká noc oslavuje. Aj ostatné krajiny venujú tomuto sviatku pozornosť, no ako sme už spomínali všade iným spôsobom. Návšteva kostola a následné bohoslužby sa konajú všade, no bolesť, či utrpenie nie je prítomná v každej krajine. 

V takom Riu sa na začiatku pôstneho obdobia, ktorý predchádza samotnej Veľkej noci, koná karnevalový festival. Ľudia sú poobliekaní do farebných kostýmov v tvare motýľov, či vtákov. Vo Francúzsku na Veľkú noc nezvonia zvony v kostoloch, keďže Ježiš zomrel na Veľký piatok a v hrobe ležal aj na Bielu sobotu. Zvony sa rozoznejú až v nedeľu, kedy Ježiš vstal z mŕtvych. V Taliansku sa koná veľkolepá bohoslužba, ktorú celebruje samotný pápež. V Etiópii sa za prvý Veľkonočný deň považuje Biela sobota a trvá až do rána Veľkonočnej nedele. Vtedy ľudia nosia svoje najlepšie oblečenie, najčastejšie bielej farby. 

Aj keď sa prípravy na Veľkú noc môžu vo svete líšiť, základ je rovnaký. Smrť a následné zmŕtvychvstanie Ježiša Krista sa oslavuje na celom svete, a preto by vonkajšie prípravy nemali zatieniť tie, ktoré sa týkajú nášho vnútra. Pokoj a čas strávený s rodinou je to, čo nás v najbližších dňoch čaká, a preto to využite naplno. Možno aj prípravou veľkonočných ozdôb a jedál spoločne s vašimi deťmi. 

Komentáre k príspevku