Náš blog

Výber správnej autosedačky môže Vášmu dieťaťu zachrániť život!!!

Pridal LIONBABY.sk v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 15.03.2018

Bezpečnosť vášho dieťaťa by pre vás, ako rodiča , mala byť na prvom mieste. Niekedy stačí málo a vy mu v prípade potreby môžete zachrániť život. Nikdy totiž neviete, kedy na ceste môže dôjsť k nehode a vy si tak budete celý život vyčítať, čo ste proti tomu mohli urobiť. 

Autosedačky musia spĺňať niekoľko základných parametrov

K dôležitým rozhodnutiam, ak dieťa máte alebo očakávate jeho príchod na svet je jednoznačne výber autosedačky. Tá by mala spĺňať niekoľko základných parametrov, aby bolo vaše dieťa v aute v bezpečí. Preto, ak sa chystáte zaobstarať si autosedačku zistite si niekoľko informácií. 

Používať autosedačku v aute je dané zákonom

Podľa zákona Slovenskej republiky má povinnosť každý vodič používať pri preprave detí vo svojom vozidle zabezpečovacie zariadenie. Tých je však na trhu viacero, a otázkou je ako sa v nich vlastne vyznať. 

Je dôležité povedať, že v živote dieťaťa sa vystriedajú presne 3 typy autosedačiek. Tie sú rozdelené do rôznych kategórií. Merítkom pri ich kúpe by mala byť pre vás výška dieťaťa. Do 150 cm výšky dieťaťa musí byť vo vozidle prepravované v autosedačke. Autosedačky vyberajte pre deti aj podľa hmotnosti. Poďme ale po poriadku. 

Vajíčko, či „škrupinka“

 

Pred narodením vášho dieťaťa si do auta zaobstarajte takzvané vajíčko alebo „škrupinku“. Tá sa do auta inštaluje v protismere jazdy, aby v prípade kolízie nebola poškodená krčná chrbtica dieťaťa. Tie autosedačky bývajú súčasťou kombinácie pri kúpe klasického kočíka. V tej nájdete okrem hlbokého kočíka a jeho športovej verzie aj vajíčko. To využijete hneď pri prevoze dieťaťa autom domov. 

 Autosedačka v proti smere jazdy

Pri prevoze dieťaťa v proti smere jazdy je dôležité dbať aj na správny sklon. Autosedačka by nemala byť príliš vzpriamene, keďže dieťa nemá dobre podopretú hlavičku, ťažšie sa mu dýcha a v prípade nehody nie je hlava chránená. Vždy si pred nainštalovaním autosedačky do auta prečítajte pozorne návod. 

V smere jazdy by dieťa nemalo byť otočené do hmotnosti 9 kg. Potom je možné dieťa prevážať v smere jazdy. Naproti tomu v takom Švédsku sú deti v proti smere jazdy prevážané až do 4 rokov. V tejto krajine bol totiž vykonaný test, na základe ktorého sa cesta proti smeru jazdy stala pre dieťa najbezpečnejšou.

Autosedačka v smere jazdy

Do jedného roka sa dieťa preváža vo vajíčku. Po tom je potrebné zakúpiť autosedačku príslušnú k danému veku dieťaťa. Tá sa inštaluje v smere jazdy. Výber správnej autosedačky súvisí s typom vášho vozidla. Preto skôr, ako si autosedačku zakúpite zistite, či sa hodí do vášho auta. Na webových stránkach si tieto informácie ľahko dohľadáte. Vo vašom servise vám takisto tieto informácie radi poskytnú. Vyhnete sa tak nesprávnemu zaisteniu autosedačky v aute. 

 

Čo si všímať pri kúpe autosedačky

Dôležitým pri výbere autosedačky je aj poťah. Ten by mal byť príjemný na dotyk a dieťa by sa v nej nemalo potiť. Pri kúpe tmavej autosedačky myslite na to, že v letných mesiacoch sa veľmi rýchlo nahreje. 

Ďalším parametrom správnej autosedačky je to, aby zodpovedala aktuálnej norme ECE. Každá autosedačka pre európsky trh je vyrábaná práve podľa príslušnej normy. 

Najlepšou voľbou je nová autosedačka

Ak chcete ušetriť a chcete si zakúpiť používanú autosedačku, zvážte to. Najlepším riešením je zaobstarať si úplne novú autosedačku, pri ktorej viete, že žiadna jej časť nie je poškodená. Na autosedačke nešetrite, keďže v hre je život vášho dieťaťa. Ten môže byť práve kvôli zlej autosedačke v aute nechránené. 

Zlá autosedačka

Zlá autosedačka je aj tá, ktorá zodpovedá veku dieťaťa, ale dieťa je však na svoj vek vyššie, či ťažšie. Hmotnosť a výška sú dôležité parametre, ktoré však často spôsobujú to, že deti nie sú v aute v bezpečí. 

Veľkou chybou totiž je, ak je autosedačka dieťaťu primalá. Hlava by nemala presahovať horný okraj sedačky. V takomto prípade je hlava nechránená a v prípade nehody môže dôjsť k vážnym zraneniam. 

Kedy môže sedieť dieťa vpredu

Ak  dieťa prevážate na prednom sedadle, uistite sa, že čelný airbag je vypnutý. Miesto vedľa vodiča je však najnebezpečnejšou zónou v prípade nehody. Preto sa takémuto spôsobu prepravy dieťaťa vyhnite. Na mieste spolujazdca smú byť prepravované deti od 0 rokov a nižšie ako 150 cm ale len v autosedačke, prípadne vo vajíčku. 

Fatálne chyby pri prevoze

Pri krátkych vzdialenostiach robia rodičia najväčšie chyby, ktoré sa pre nich a najmä pre deti môžu stať fatálnymi. Pri krátkych vzdialenostiach si mnohí myslia, že postačí, ak si dieťa posadia na kolená. Opak je pravdou. Ide o obrovskú chybu, keďže dieťa nie je nijako chránené. Ani zabezpečenie sa pásom nepomôže, keďže vy ako dospelý môžete svojou váhou dieťa doslova rozdrviť. 

IsoFix systém

 

Normy a certifikácie, ktorým autosedačky musia podliehať by ste si mali naštudovať pred samotnou kúpou autosedačky. V súčasnosti sa však na trhu čoraz viac objavujú autosedačky s ISOfixom, ktoré predstavujú zatiaľ najbezpečnejšie prichytenie autosedačky do auta. Na spodnej strane takejto autosedačky sa nachádzajú dve čeľuste, ktoré sa zasúvajú medzi sedadlo a operadlo zadnej sedačky auta. Takto je autosedačka pevne spojená s karosériou. Okrem tohto zaistenia je k dispozícii aj tyč, ktorá je pripevnená k podlahe auta, čo zaisťuje stabilitu autosedačky aj v prípade čelného nárazu. Či je prichytenie správne vám potvrdia kontrolky, ktoré sa rozsvietia, ak bola montáž správna. 

IsoFix zabezpečí to, že autosedačka bude v aute stabilná. Často dochádza k tomu, že rodičia nevedia ako správne zabezpečiť autosedačky, ktoré sa zaisťujú pomocou bezpečnostných pásov, a následne sú prichytené chybne. Táto neznalosť môže mať pre deti v prípade nehody negatívne následky. Pri kúpe autosedačky s isofixom však nerobte unáhlené rozhodnutia. Mnohí výrobcovia totiž tieto autosedačky neponúkajú v potrebnej kvalite. Systém isofix je možné použiť takmer vo všetkých nových autách. Vždy si ale pred kúpou zistite, či to bude možné aj vo vašom aute. Takéto autosedačky sa pohybujú vo vyšších cenových kategóriách. 

 

Zmeny platné od januára 2018

Od januára 2018 nastali zmeny, ktoré sa týkajú aj Isofix systému. Od prvého januára je totiž povinnosťou mať v aute tento zabezpečovací systém uchytenia autosedačky. To ale platí pri kúpe novej autosedačky alebo auta. Ide o prechodné obdobie 5 rokov, počas ktorých si budete musieť zaobstarať postupne isofix systém. Ďalšia zmena sa týkala testov autosedačiek. Tá správna by mala uspieť v testoch pri bočnom náraze. Posledná požiadavka, ktorá je kladená na autosedačky sa týka ich výberu. Ten vám zjednoduší fakt, že autosedačky sa nerozdeľujú podľa hmotnosti ale veku. Autosedačky s ceritifkáciou i-Size musia byť vyrobené tak, aby boli vhodné pre deti do 15 mesiacov v proti smere jazdy. 

Podsedáky

Okrem autosedačky môžete pre dieťa v aute zvoliť aj podsedák. Ten je určený pre deti nad hmotnosť 15 kilogramov. Mnohí rodičia kvôli nižšej cene a ľahšej manipulácii volia pre svoje deti práve podsedáky. Ich jedinou funkciou je zvýšiť výšku dieťaťa, a  tak môže používať štandardné bezpečnostné pásy pre dospelých. Tie podsedáky však pre dieťa v prípade bočného úrazu neposkytujú žiadnu ochranu. Takéto „autosedačky“ dopadli vo viacerých testoch najhoršie. Podsedák v kombinácii s nesprávne vedenými bezpečnostnými pásmi vysoko na krku, nízko pod rameno alebo cez brucho je v prípade kolízie obrovské riziko. Ak si už ale vyberiete pre svoje dieťa podsedák, naozaj bezpečný je len ten, ktorý ma k dispozícii aj zadné operadlo a opierku na hlavu. 

Tak, či onak výber autosedačky si vyžaduje dostatok informácií a porovnávaní, aby ste svojmu dieťaťu zabezpečili 100% istotu pri prevoze v aute. U nás na predajni v ZOC MAX Prešov-LionBaby.sk Vám radi poradíme so správnym výberom autosedačky.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre k príspevku