Náš blog

Raj surferov leží v Európe, volá sa Ericeira

Pridal v kategórii Cestovanie , pridané 24.11.2016

Mohutné pieskovcové útesy nad modrým Atlantikom, obrovské vlny, ktoré nemajú konca kraja, „seafood porn“ v lokálnych podnikoch, nové medzinárodné priateľstvá, krásna príroda a krásni ľudia - to všetko zažiješ v Ericeire. Mekka surferov, do ktorej mieri čoraz viac fajnšmekrov. Pre  Európanov je to vďaka dostupnosti častokrát víkendové odskočenie si od povinností. Charizma tohto miesta spôsobí okamžité dobitie energie.   

Chránené vlny

Ericeira je malé mestečko pri Atlantiku, na západnom pobreží Portugalska, vzdialené len 35 km od hlavného mesta Lisabon. Pôvodne malá rybárska dedina sa vyšvihla na jedno z najvyhľadávanejších surferských miest na svete. Organizácia World Surfing Reserves ju vyhlásila za prvú európsku surferskú rezerváciu, s cieľom chrániť toto jedinečné prírodné bohatstvo. Na celom svete existujú len tri takéto surferské rezervácie. Zahŕňa až 30 miest, ktoré ponúkajú skvelé podmienky pre surfing od začiatočníkov až po profi pretekárov. Ericeira je tým pádom aj každoročnou zastávkou v rámci turné Svetových majstrovstiev v surfovaní, konkrétnou hostiteľkou je pláž Ribeira d ´Ilhas. Vďaka tomu, že ide o rezerváciu si toto miesto zachovalo nekomerčný charakter.

Pohodová domácka atmosféra

Počas týždňa je Ericeira tichšia a pokojnejšia. Stretneš tu hlavne pôvodných obyvateľov, ktorí síce nehovoria po anglicky, ale sú veľmi priateľskí a milí. Cez víkendy Ericeira ožíva a s láskou opäť prijíma všetkých svojich milovníkov. Spoznať môžeš veľmi inšpiratívnych ľudí, ktorých životný štýl je nastavený „inak“. Pohoda v hlave, mier v srdci, vzťah k prírode a pozitívny prístup k životu – to sú zaručené vstupenky, aby si sa tu cítil ako doma. Mladí ľudia, ktorí žijú v Ericeire veľmi dbajú na ekologické postupy v každodennom živote. Separácia odpadu je precízna a odpad sa triedi až do sedem rôznych skupín/košov, aby bola recyklácia čo najefektívnejšia. Veľa surferských škôl využíva alternatívne zdroje elektriny a vlastné nechemické čističky vôd.   

Ericeira na vlastnej koži

Sezóna surfingu začína v máji a končí podľa počasia v novembri. Aj šéfko nášho Boardparadise tímu sa rozhodol ísť očekovať Ericeiru zblízka a tvrdí, že celé pobrežie Portugalska je určite „must see“ nielen pre surf nadšencov. Posúvame ti pár jeho tipov na pláže či iné miesta, ktoré sa tu oplatí navštíviť. A ani náhodou to nie je všetko.

·         Piesočnatá pláž Foz do Lizandro – krásna pláž pre začiatočníkov i pokročilých. Je príjemne živá, dá sa tu dobre a hlavne kvalitne najesť. Určite vyskúšaj aj wakeboarding na miestnej rieke Rio Lizandro.

·         Šnorchlovanie a lov chobotníc – v blízkosti centra Ericeiri je pláž Praia do Norte, ktorá dobre pohostí hlavne pokročilejších surferov. Ak medzi nich nepatríš, môžeš si ísť vychutnať šnorchlovanie pri útese, ktorý je vzdialený asi 50m do oceánu. Pri troche šťastia ulovíš chobotnicu a večer spracuješ na grile J

·         Najlepšie seafood v meste – malá rohová reštaurácia v prístave Ericeiry s názvom Ribas. Obľúbené miesto domácich, čo hovorí o kvalite. Len tie najčerstvejšie plody oceánu. Super ceny.

·         Najlepší lisabonskí DJ´s  - hrajú v najstaršej diskotéke v Portugalsku, v známom podniku Ourico v centre Ericeiry.

 

Okamžitý booking leteniek

Komentáre k príspevku